About: Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tento článek podává přehled o výsledcích výzkumu vlivu různých metod konzervace (tepelná pasterace, vysokotlaká pasterace, zmražování) na obsah zdravotně důležitých chemických složek potravin (vitamínů, polyfenolů) a antimutageního působení zeleninových šťáv. Byly zkoumány chlazené jednodruhové šťávy z křížatých druhů zeleniny: květáková, brokolicová, šťáva z červenéh zelí a růžičkové kapusty. Šťávy obsahují potenciálně vysoké množství glukosinolátů (isothiokyanátů), které jsou považovány jako potenciální antirakovinové antimutagenní látky, které podporují dekontaminační procesy v buňkách lidského těla (chemoprevence). Článek je zaměřen na vliv postupů přípravy na obsah sulforafanu v brokolicové šťávě a na studium vlivu ošetření vysokým tlakem (doba působení a výše tlaku) na obsah sulforafanu ve šťávě. Antimutagenicita těchto šťáv je porovnávána a je vyhodnocen vliv různých konzervačních postupů. Tyto šťávy mohou být použity jako složky funčních potravin (ovocno-zeleninové šťávy), které budou mít prev (cs)
  • This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetable juices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of preservati
  • This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetable juices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of preservati (en)
Title
  • Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
  • Složky funčních potravin připravené s pomocí vysokotlakého ošetření (cs)
  • Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment (en)
skos:prefLabel
  • Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
  • Složky funčních potravin připravené s pomocí vysokotlakého ošetření (cs)
  • Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/05:8P005980!RIV08-MZE-00027022
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 11;19
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N, P(1B44040), P(QF3287)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 522220
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/05:8P005980
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • high pressure; functional food components; antimutagenicity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [40FBBD06F777]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Karlsruhe
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Karlsruhe
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Joint 20th AIRAPT - 43th EHPRG MEETING - International Conference on High Pressure Science and Technology
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Houška, Milan
  • Lefnerová, D.
  • Strohalm, Jan
  • Totušek, J.
  • Fiedlerová, Vlasta
  • Gabrovská, Dana
  • Paulíčková, Ivana
  • Tříska, J.
  • Vrchotová, N.
  • Winterová, Renáta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPP
https://schema.org/isbn
  • 3-923704-49-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software