Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Tento článek podává přehled o výsledcích výzkumu vlivu různých metod konzervace (tepelná pasterace, vysokotlaká pasterace, zmražování) na obsah zdravotně důležitých chemických složek potravin (vitamínů, polyfenolů) a antimutageního působení zeleninových šťáv. Byly zkoumány chlazené jednodruhové šťávy z křížatých druhů zeleniny: květáková, brokolicová, šťáva z červenéh zelí a růžičkové kapusty. Šťávy obsahují potenciálně vysoké množství glukosinolátů (isothiokyanátů), které jsou považovány jako potenciální antirakovinové antimutagenní látky, které podporují dekontaminační procesy v buňkách lidského těla (chemoprevence). Článek je zaměřen na vliv postupů přípravy na obsah sulforafanu v brokolicové šťávě a na studium vlivu ošetření vysokým tlakem (doba působení a výše tlaku) na obsah sulforafanu ve šťávě. Antimutagenicita těchto šťáv je porovnávána a je vyhodnocen vliv různých konzervačních postupů. Tyto šťávy mohou být použity jako složky funčních potravin (ovocno-zeleninové šťávy), které budou mít prev (cs)
- This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetable juices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of preservati
- This paper reports on research results regarding the effect of different preservation methods (heat pasteurisation, high pressure pasteurisation and freezing) on the content of health important chemical components (vitamins, polyphenols) in the vegetable juices and their antimutagenic activity. The chilled cruciferous vegetable such as cauliflower, broccoli, red cabbage and Brussels sprouts were used for single sort vegetable juices preparation. These juices contain potentially large number of glucosinolates and their enzymatic (myrosinase) decomposition products (isothiocyanates) that are regarded as potentially anti-cancer antimutagenic agents provoking the decontamination processes in human body cells (chemoprevention). The paper is focused to the effect of preparation methods on sulforaphane content in broccoli juice and the high pressure treatment (time and level of pressure) on the sulforaphane content in the juice. The anti-mutagenicity of these juices is compared and effect of preservati (en)
|
Title
| - Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
- Složky funčních potravin připravené s pomocí vysokotlakého ošetření (cs)
- Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment (en)
|
skos:prefLabel
| - Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment
- Složky funčních potravin připravené s pomocí vysokotlakého ošetření (cs)
- Functional food components prepared with assistance of high pressure treatment (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/05:8P005980!RIV08-MZE-00027022
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/05:8P005980
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - high pressure; functional food components; antimutagenicity (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Joint 20th AIRAPT - 43th EHPRG MEETING - International Conference on High Pressure Science and Technology
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Houška, Milan
- Lefnerová, D.
- Strohalm, Jan
- Totušek, J.
- Fiedlerová, Vlasta
- Gabrovská, Dana
- Paulíčková, Ivana
- Tříska, J.
- Vrchotová, N.
- Winterová, Renáta
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |