About: The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Autoři se v prezentované práci zabývají možnostmi využití metod HPLC a MALDI-TOF pro stanovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách. Pro stanovení obsahu glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách se běžně používají komerčně dodávané ELISA kity, které využívají vlastností monoklonálních nebo polyklonálních protilátek namířených proti nežádoucím prolaminům (gliadin, sekalin, hordein a avenin). Výsledky stanovení jsou ovlivněny vlastnostmi těchto protilátek, zejména jejich specifitou. Z praxe je bohužel známo, že při použití různých kitů je dosaženo rozdílných výsledků. Z tohoto důvodu jsou hledány jiné metody analýzy, které by sloužily jako doplňkové či podpůrné k imunochemickým metodám. Jako vhodné jsou navrhovány právě metody HPLC a MALDI-TOF MS. V případě HPLC se jedná o využití metody na reverzní fázi nebo gelové chromatografie, případně kombinace obou metod.
  • The possibilities of the use of the HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods were examined. Commercially available ELISA kits, utilising the properties of monoclonal or polyclonal antibodies against undesirable prolamins (gliadin, secalin, hordein and avenin) are currently used for the determination of gluten in gluten free raw materials and foods. The values fo these determination are influenced by the properties of antibodies, primarily by their specifity. Unfotunately, it is well known that different kits produce different results. Othar analytical methods are therefore looked for complementing and supporting immunochemical methods. The HPLC and MALDI-TOF MS methods are suggested as appropriate. In the case of HPLC the reverse phase method, or gel chromatography, or a combination of both methods are used. (en)
Title
  • The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods (en)
  • Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách
  • Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách (cs)
skos:prefLabel
  • The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods (en)
  • Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách
  • Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/02:00000078!RIV/2003/MZE/M04003/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 486-487
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QD1023)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 670017
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/02:00000078
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • MALDI-TOF MS method, gluten determination, gluten free diet, HPLC method, extraction prolamin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FED9674E8F5B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 96
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Řehulka, Pavel
  • Gabrovská, Dana
  • Rysová, Jana
  • Chmelík, Josef
  • Šalplachta, Jiří
issn
  • 0009-2770
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software