Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Autoři se v prezentované práci zabývají možnostmi využití metod HPLC a MALDI-TOF pro stanovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách. Pro stanovení obsahu glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách se běžně používají komerčně dodávané ELISA kity, které využívají vlastností monoklonálních nebo polyklonálních protilátek namířených proti nežádoucím prolaminům (gliadin, sekalin, hordein a avenin). Výsledky stanovení jsou ovlivněny vlastnostmi těchto protilátek, zejména jejich specifitou. Z praxe je bohužel známo, že při použití různých kitů je dosaženo rozdílných výsledků. Z tohoto důvodu jsou hledány jiné metody analýzy, které by sloužily jako doplňkové či podpůrné k imunochemickým metodám. Jako vhodné jsou navrhovány právě metody HPLC a MALDI-TOF MS. V případě HPLC se jedná o využití metody na reverzní fázi nebo gelové chromatografie, případně kombinace obou metod.
- The possibilities of the use of the HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods were examined. Commercially available ELISA kits, utilising the properties of monoclonal or polyclonal antibodies against undesirable prolamins (gliadin, secalin, hordein and avenin) are currently used for the determination of gluten in gluten free raw materials and foods. The values fo these determination are influenced by the properties of antibodies, primarily by their specifity. Unfotunately, it is well known that different kits produce different results. Othar analytical methods are therefore looked for complementing and supporting immunochemical methods. The HPLC and MALDI-TOF MS methods are suggested as appropriate. In the case of HPLC the reverse phase method, or gel chromatography, or a combination of both methods are used. (en)
|
Title
| - The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods (en)
- Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách
- Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách (cs)
|
skos:prefLabel
| - The use of HPLC and MALDI-TOF MS methods for gluten determination in gluten free raw materials and foods (en)
- Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách
- Využití metod HPLC a MALDI-TOF MS pro stnovení glutenu v bezlepkových surovinách a potravinách (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/02:00000078!RIV/2003/MZE/M04003/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/02:00000078
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - MALDI-TOF MS method, gluten determination, gluten free diet, HPLC method, extraction prolamin (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Řehulka, Pavel
- Gabrovská, Dana
- Rysová, Jana
- Chmelík, Josef
- Šalplachta, Jiří
|
issn
| |
number of pages
| |