About: Convection ovens suit vegetable.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Konvektomaty se dnes stávají běžnou součástí vybavení kuchyní pro společné stravování. Výrobci těchto zařízení uvádějí ve svých propagačních materiálech, že pokrmy upravované v konvektomatu, neztrácejí nutriční faktory především vitaminy.Cílem práce bylo seznámit provozovatele profesionálních kuchyní, pro které je časopis určen, se ztrátami vitaminu C a některých vitaminů B-komplexu při kulinární úpravě zeleniny v konvektomatu. Pozornost byla zaměřena na úpravu brokolice, mrkve, brambor, zeleného hrášku a květáku. Z výsledků vyplynulo, že kulinární úpravy zeleniny v konvektomatu se jeví z hlediska ztrát sledovaných vitaminů B-komplexu srovnatelné nebo šetrnější než klasické kulinární úpravy. Zelenina upravená v konvektomatu má navíc lepší organoleptické vlastnosti. Pouze u vitaminu C byl zjištěny větší ztráty v konvektomatu. Zvláštní pozornost byla věnována ztrátám vitaminu C v bramborách. Při úpravě brambor v konvektomatu dochází až k 70% ztrátám vitaminu C a jsou vyšší než při klasickém vaření.
  • At present, convection ovens are becoming common part of the equipment of kitchens for communal catering. Producers of these machines declare in their publicity materials that meals prepared in the convection oven don't lose nutrient factors particularly vitamins. The aim of this work was to inform expert kitchen's operators about vitamin losses during the culinary processing of vegetable in the convection oven. The work was focused on treatment of broccoli, carrot, potatoes, green pea and cauliflower. Culinary treatment of vegetable in the convection oven is comparable or more considerate to B-complex vitamins than the classical cooking. In addition, vegetable prepared in the convection oven has better organoleptic properties. Processing in the convection oven only caused higher losses of vitamin C. During culinary processing of potatoes in the convection oven approximately 70% losses of vitamin C were observed. These losses are higher than those during the classical cooking of potatoes. (en)
Title
  • Convection ovens suit vegetable. (en)
  • Konvektomaty přejí zelenině. Publikováno v časopisu Moderní kuchyně V(2), 10-12 (2001).
  • Konvektomaty přejí zelenině. Publikováno v časopisu Moderní kuchyně V(2), 10-12 (2001). (cs)
skos:prefLabel
  • Convection ovens suit vegetable. (en)
  • Konvektomaty přejí zelenině. Publikováno v časopisu Moderní kuchyně V(2), 10-12 (2001).
  • Konvektomaty přejí zelenině. Publikováno v časopisu Moderní kuchyně V(2), 10-12 (2001). (cs)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/01:90242_1!RIV/2002/MZE/M04002/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 10 - 12
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(EP9024)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 684665
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/01:90242_1
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • convection oven, vegetable, broccoli, carrot, potatoes, green pea, cauliflower, B-vitamins, vitamin C, losses (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E0287186241A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Moderní kuchyně
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • V.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mašková, Eva
issn
  • 1212-012X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software