Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The object of this study was to verify a fast and reliable HPLC method with suitable sample isolation and purification for determination of pantothenic acid especially in fortified foods. The results were compared with the data obtained by the modified microbiological assay, which has been Czech State norm so far. The HPLC and microbiological methods were applied in the analysis of 11 fortified samples: multivitamin drinks, ice creams, biscuits, fruit tea, fruit yoghurt and the mixture of vitamins. The results of HPLC method were in accordance with the data obtained by microbiological assay and are in average 15 % higher than those acquired by the microbiological assay. (en)
- Cílem práce bylo ověřit rychlou a spolehlivou HPLC metodu ke stanovení kyseliny pantothenové především ve fortifikovaných potravinách a rovněž optimalizovat vhodný izolační postup. Naměřené výsledky byly porovnány s hodnotami získanými modifikovanou mikrobiologickou metodou podle ČSN 56 0060. Pro stanovení kyseliny pantothenové bylo vybráno 11 vzorků fortifikovaných potravin: multivitaminové nápoje, zmrzliny, 3 typy sušenek, ovocný čaj s vitaminy, vitaminový premix, ovocný jogurt a preparát B-komplex. Výsledky obou metodou velmi dobře korelují s tím, že metoda HPLC dává v průměru o 15 % vyšší výsledků než metoda mikrobiologická.
|
Title
| - Panthotenic acid determination comparison of HPLC/FLD and microbiological method (en)
- Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou
- Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou (cs)
|
skos:prefLabel
| - Panthotenic acid determination comparison of HPLC/FLD and microbiological method (en)
- Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou
- Stanovení kyseliny panthotenové - porovnání metody HPLC/FLD s mikrobiologickou metodou (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027022:_____/01:00000046!RIV/2002/MZE/M04002/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027022:_____/01:00000046
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - pantothenic acid, determination, HPLC, microbiological assay, fortified foods (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník konference Vitaminy 2001
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Mašková, Eva
- Pavelka, J.
- Šubrtová, Z.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| |
https://schema.org/isbn
| |