About: Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • For vitamin B6 and niacin determination in food supplements and foods mainly of animal origin the ion pairing RP. HPLC following the acidic and enzymatic hydrolysis is suitable. The results obtained by HPLC method were in linear correlation with results of microbiological method (CZ standard method). HPLC determination of vitamin B6 in foods yeilded in average values by 14 % higher in comparison with standard method. The probable reason is difference in sensitivity of testing strain to individual vitamers. In case of niacin determination in meat and offals the results of HPLC were by 9 % lower, due to the response of testing strain to bound niacin, eventually due to the presence of substances stimulating growth response. HPLC determination of both vitamins is in comparison with microbiological method more selective and faster. (en)
  • RP-HPLC v iontově párovém uspořádání aplikovaná po kyselé a enzymové hydrolýze je vhodná pro stanovení vitaminu B6 a niacinu v potravinových doplňcích obohacených pyridoxolem a kyselinou nikotinovou a v některých potravinách zejména živočišného původu. Výsledky získané metodou HPLC a ČSN postupem jsou v lineární korelaci. HPLC stanovení vitaminu B6 v potravinách poskytuje v průměru hodnoty o 14 % vyšší než stanovení ČSN, důvodem je různá citlivost testovacího kmene k jednotlivých vitamerům. V případě niacinu poskytuje HPLC stanovení v mase a vnitřnostech hodnoty v průměru o 9 % nižší než stanovení ČSN, důvodem je odezva testovacího kmene i na vázaný niacin, případně působení doprovodných látek stimulujících růst mikroorganismů. HPLC stanovení obou vitaminů je ve srovnání s mikrobiologickými ČSN metodami selektivní, dále méně pracné a rychlejší.
Title
  • Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy
  • Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy (cs)
  • Determination of vitamin B6 and niacin by HPLC method (en)
skos:prefLabel
  • Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy
  • Stanovení vitaminu B6 a niacinu metodou HPLC a srovnání s ČSN postupy (cs)
  • Determination of vitamin B6 and niacin by HPLC method (en)
skos:notation
  • RIV/00027022:_____/01:00000035!RIV/2002/MZE/M04002/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • P1
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE-M04-99-01)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 697051
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027022:_____/01:00000035
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vitamin B6, niacin, foods, HPLC, determination (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E956C38C3442]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník konference Vitaminy 2001
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fiedlerová, Vlasta
  • Holasová, Marie
  • Mašková, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 80-7194-380-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software