About: Carotenoids in Hen Diet     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The colour is one of the yolk quality parameter. The consumers require darker yolks. The yolk colour depends on the presence of carotenoids in the diet. The pigmenting efficiency of carotenoids depends on many factors such as their colour hue or digestibility, metabolism or deposition in a tissue. In mixed feed for hens, various synthetic carotenoids, such as ethyl ester of p-apo-8'-carotenoic acid and canthaxanthin known as Carophyll Yellow and Carophyll Red, are used for colouring of egg yolk. But canthaxanthin is considered as one of the potentially hazardous substances for human health. Therefore, natural alternatives are searched. A suitable alternative seem to be carrot, alga Chlorella or marigold which increase the concentration of health-promoting carotenoids in yolks and increase the quality of eggs. (en)
  • Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny β-apo-8'-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšných karotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec.
  • Barva žloutku je jedním z ukazatelů kvality žloutku. Ze strany konzumentů jsou požadovány tmavší žloutky. Barva žloutku závisí na přítomnosti karotenoidů v krmivu. Účinek pigmentace karotenoidů závisí na mnoho faktorech, jako je jejich barevný odstín nebo stravitelnost, metabolismus nebo ukládání ve tkáni. V krmných směsích pro slepice se k obarvení vaječného žloutku používají různé syntetické karotenoidy jako je ethyl-ester kyseliny β-apo-8'-karotenové a kantaxanthin, známé jako Carophyll Yellow a Carophyll Red. Ale kantaxanthin je považován za jednu z potenciálně nebezpečných látek pro lidské zdraví. Proto jsou hledány přírodní alternativy. Vhodnou alternativou se zdá být mrkev, řasa Chlorella nebo afrikán, jež zvyšují koncentraci zdraví prospěšných karotenoidů ve žloutcích a zvyšují kvalitu vajec. (cs)
Title
  • Carotenoids in Hen Diet (en)
  • Karotenoidy ve výživě slepic
  • Karotenoidy ve výživě slepic (cs)
skos:prefLabel
  • Carotenoids in Hen Diet (en)
  • Karotenoidy ve výživě slepic
  • Karotenoidy ve výživě slepic (cs)
skos:notation
  • RIV/00027014:_____/14:#0002067!RIV15-MZE-00027014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(QJ1310002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 24038
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/14:#0002067
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • xanthophylls, carotenes, canthaxanthin, yolk colour, antioxidants (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DD7BEE34C149]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Košice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Lazarové dni výživy a veterinárnej dietetiky XI.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Englmaierová, Michaela
  • Skřivanová, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-408-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software