About: Fundamentals of boar sperm morphology analysis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Metodika poskytuje komplexní metodický návod, umožňující snadné proniknutí do problematiky hodnocení morfologicky abnormálních spermií kance. Díky ní tak má uživatel možnost seznámit se s procesem přípravy vzorku a jeho následného vyhodnocení. Popsané metodické postupy zahrnují ověřené metody hodnocení spermatu kance, včetně praktických doporučení a trendů současné doby. Pozornost je zde věnována možnostem využití specializovaného počítačového programu, který významně usnadňuje provedení detailní morfologické analýzy spermatu v praxi. Součástí metodiky je obrazová dokumentace vad spermií kance. Metodika reaguje na vzrůstající potřebu detailní kontroly kvality ejakulátu kanců. Je určena především pro laboratorní pracovníky inseminačních stanic, veterinární lékaře a výzkumná pracoviště nebo pracovníky vysokých škol, kteří se chtějí zaměřit na hodnocení morfologického obrazu spermií. Zároveň se jedná o vhodnou učební pomůcku pro účastníky a absolventy spermatoanalytických kurzů zaměřených především na oblast inseminace prasat. Řada popsaných postupů však nalézá uplatnění i při hodnocení morfologie spermií široké škály dalších druhů hospodářských, zájmových a exotických zvířat.
  • Metodika poskytuje komplexní metodický návod, umožňující snadné proniknutí do problematiky hodnocení morfologicky abnormálních spermií kance. Díky ní tak má uživatel možnost seznámit se s procesem přípravy vzorku a jeho následného vyhodnocení. Popsané metodické postupy zahrnují ověřené metody hodnocení spermatu kance, včetně praktických doporučení a trendů současné doby. Pozornost je zde věnována možnostem využití specializovaného počítačového programu, který významně usnadňuje provedení detailní morfologické analýzy spermatu v praxi. Součástí metodiky je obrazová dokumentace vad spermií kance. Metodika reaguje na vzrůstající potřebu detailní kontroly kvality ejakulátu kanců. Je určena především pro laboratorní pracovníky inseminačních stanic, veterinární lékaře a výzkumná pracoviště nebo pracovníky vysokých škol, kteří se chtějí zaměřit na hodnocení morfologického obrazu spermií. Zároveň se jedná o vhodnou učební pomůcku pro účastníky a absolventy spermatoanalytických kurzů zaměřených především na oblast inseminace prasat. Řada popsaných postupů však nalézá uplatnění i při hodnocení morfologie spermií široké škály dalších druhů hospodářských, zájmových a exotických zvířat. (cs)
  • The method is a comprehensive manual, enabling a penetrating insight into the issues of evaluation of morphologically abnormal boar sperm. Due to this method, the users have an opportunity to become familiar with processing and subsequent evaluation of samples. The described method includes certificated procedures of boar sperm evaluation, including practical advice and current trends. Attention is paid to the possibilities of using a specialized computer program that significantly facilitates the assessment of detailed sperm morphology under practical conditions. Part of the method are pictorial examples of morphological abnormalities in boar spermatozoa. Reflecting the growing need for detailed semen quality examination in boars, the method is destined primarily for laboratory staff at AI centres, veterinarians, researchers and university specialists who intend to focus on sperm morphology evaluation. It is also a good teaching tool for participants in training courses focused mainly on the insemination of pigs. Besides that, many of the described procedures find application in sperm morphology assessment in a wide range of farm animals, companion animals and exotic species. (en)
Title
  • Fundamentals of boar sperm morphology analysis (en)
  • Základy hodnocení morfologicvkého obrazu spermií kance
  • Základy hodnocení morfologicvkého obrazu spermií kance (cs)
skos:prefLabel
  • Fundamentals of boar sperm morphology analysis (en)
  • Základy hodnocení morfologicvkého obrazu spermií kance
  • Základy hodnocení morfologicvkého obrazu spermií kance (cs)
skos:notation
  • RIV/00027014:_____/14:#0002031!RIV15-MZE-00027014
  • SVS/2014/040195-G
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111A166)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní veterinární správa
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Mezi zabřezáváním po inseminaci a obsahem morfologicky abnormálních spermií existuje prokázaný negativní vztah. Kvalitní inseminační dávka je přitom jedním ze základů úspěšné inseminace. Schopnost inseminačních stanic dodávat kvalitní dávky s precizně kontrolovanou kvalitou je ovšem nejenom ekonomickou nezbytností, ale i otázkou prestiže a poskytuje cennou konkurenční výhodu. Na základě dostupných informací lze usuzovat, že i zvýšení výskytu abnormálních spermií z pouhých 10 % na 20 % může v průměru snížit březost o 0,6 %, přičemž zvýšení výskytu abnormálních spermií o 10 % také znamená snížení průměrné velikosti vrhu o 0,1 selete. Odpovídající kontrolou ejakulátu a inseminačních dávek tak lze předcházet ekonomickým ztrátám, jejichž původ lze spatřovat ve využívání ejakulátů kanců obsahujících nadlimitní množství morfologicky abnormálních spermií. Aplikace této metodiky je rovněž přínosná v možném snížení závislosti inseminačních stanic na externích službách zajišťujících hodnocení kvality spermatu.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 56740
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/14:#0002031
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 978-80-7403-122-9
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • boar, sperm, morphologically abnormal spermatozoa, artificial insemination (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CBF092F5377E]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • %22Uživatel výsledku CHOVSERVIS a.s., Zemědělská 897, 500 03 Hradec Králové, IČ: 46505008, Smlouva o uplatnění metodiky uzavřena dne 7.3.2014. %22
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lipenský, Jan
  • Lustyková, Alena
  • Rozkot, Miroslav
  • Václavková, Eva
  • Přinosilová, Petra
  • Kopecká, Věra
  • Kunetková, Monika
  • Šípek, Jaroslav
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software