About: Alternativní systémy chovu přeštického prasete     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • V průběhu tří let proběhlo několik srovnávacích studií, zaměřených na sledování vlivu dvou odlišných systémů výkrmu prasat (konvenční a ekologický-pastevní) na ukazatele užitkovosti, jatečné hodnoty a kvality masa a sádla přeštického černostrakatého plemene prasat (PC) v porovnání s moderním masným hybridem (H). V konvenčním testu vykázala přeštická prasata nižší denní přírůstek a horší konverzi krmiva.V ekologických testech byla úroveň denního přírůsku u PC nižší nebo srovnatelná a konverze krmiva srovnatelná nebo lepší v porovnání s H. Jatečné charakteristiky PC se v obou typech testů vyznačovaly v porovnání s H nižší zmasilostí a vyšším podílem tuku, přičemž rozdíly v konvenčním testu byly vyšší. Při porovnání ekologického a konvenčního systému při různých úrovních výživy byly prokázány signifikantní rozdíly v některých nutričních charakteristikách. U venkovní skupiny byla patrná tendence k vyššímu obsahu intramuskulárního tuku, spjatého s příznivějšími senzorickými vlastnostmi masa. Signifikantní rozdíly byly prokázány u spektra mastných kyselin v intramuskulárním a hřbetním tuku. Venkovní skupina, odchovaná na pastvině se vyznačovala signifikantně užším poměrem PUFA n6:n3 v intramuskulárním tuku i hřbetním tuku, kde byl také zjištěn i signifikantně vyšší obsah PUFA n3. Tyto charakteristiky jsou ze současného hlediska přínosu pro lidské zdraví výhodnější a mohly by být přidanou hodnotou produktů z alternativních pastevních chovů. Tento způsob chovu se podle dosažených výsledků studie také zdá být vhodnější pro přeštické černostrakaté plemeno prasat.
  • V průběhu tří let proběhlo několik srovnávacích studií, zaměřených na sledování vlivu dvou odlišných systémů výkrmu prasat (konvenční a ekologický-pastevní) na ukazatele užitkovosti, jatečné hodnoty a kvality masa a sádla přeštického černostrakatého plemene prasat (PC) v porovnání s moderním masným hybridem (H). V konvenčním testu vykázala přeštická prasata nižší denní přírůstek a horší konverzi krmiva.V ekologických testech byla úroveň denního přírůsku u PC nižší nebo srovnatelná a konverze krmiva srovnatelná nebo lepší v porovnání s H. Jatečné charakteristiky PC se v obou typech testů vyznačovaly v porovnání s H nižší zmasilostí a vyšším podílem tuku, přičemž rozdíly v konvenčním testu byly vyšší. Při porovnání ekologického a konvenčního systému při různých úrovních výživy byly prokázány signifikantní rozdíly v některých nutričních charakteristikách. U venkovní skupiny byla patrná tendence k vyššímu obsahu intramuskulárního tuku, spjatého s příznivějšími senzorickými vlastnostmi masa. Signifikantní rozdíly byly prokázány u spektra mastných kyselin v intramuskulárním a hřbetním tuku. Venkovní skupina, odchovaná na pastvině se vyznačovala signifikantně užším poměrem PUFA n6:n3 v intramuskulárním tuku i hřbetním tuku, kde byl také zjištěn i signifikantně vyšší obsah PUFA n3. Tyto charakteristiky jsou ze současného hlediska přínosu pro lidské zdraví výhodnější a mohly by být přidanou hodnotou produktů z alternativních pastevních chovů. Tento způsob chovu se podle dosažených výsledků studie také zdá být vhodnější pro přeštické černostrakaté plemeno prasat. (cs)
  • The objective of these experiments was to estimate the effect of rearing system (conventional and organic free-range system with the pasture) on fattening performance, carcass traits and meat and fat characteristics in two genotype of fattening pigs (commercial crossbreeds and Prestice Black-Pied pigs (PC) ). In conventional test PC was presented by lower daily weight gain and worse feed conversion, in organic test by lower or similar daily weight gain and similar or better feed conversion ratio. The PC showed lower carcass leanest and higher fatness in comparison with crossbreeds, whereas the higher differences have been shown in conventional test. Outdoor (free range system) pigs were presented by higher intramuscular fat, which is positively related with eating quality, than indoor pigs. The fatty acid composition in outdoor pigs was characterized by lower PUFA n6:n3 ratio in both, intramuscular and subcutaneous fat and by higher content PUFA n3 in subcutaneous fat at comparison with indoor (conventional) pigs. These improving characteristics could create the added value of product from alternative free range system, which seems to be more suitable for the autochthonous such as breed Prestice Black-Pied pigs. (en)
Title
  • Alternativní systémy chovu přeštického prasete
  • Alternativní systémy chovu přeštického prasete (cs)
  • The alternative rearing systems of Prestice Black-Pied pigs (en)
skos:prefLabel
  • Alternativní systémy chovu přeštického prasete
  • Alternativní systémy chovu přeštického prasete (cs)
  • The alternative rearing systems of Prestice Black-Pied pigs (en)
skos:notation
  • RIV/00027014:_____/13:#0001788!RIV14-MZE-00027014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101A164)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 60189
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/13:#0001788
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • free -range system with the pasture, fattening performance, carcass traits, intramuscular fat content, fatty acid composition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FFDDD513AE2D]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vališ, Libor
  • Dostálová, Anne
  • Koucký, Milan
  • Sklenář, Josef
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 36 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software