Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - In this study, nutritive value of three varieties of white lupine (Lupinus albus) Amiga, Butan, Dieta and two varieties of blue lupine (Lupinus angustifolius) Prima, APR82 were compared with soybean Korada. The nitrogen degradability experiments were performed using in sacco method in three dry cows (Black Pied) equipped with large ruminal cannulas. The cows were fed twice a day (at 6 a.m. and 4 p.m.) and their daily rations consisted of 4 kg alfalfa hay, 10 kg maize silage and 1 kg barley meal with a vitamin and mineral supplement. The nylon bags (pore size 42 um) containing feed samples were attached to a cylindrical carrier. Protein effective rumen degradabilities (rumen outflow rate 6 %.h-1) were determined in Amiga 76 %, Butan 73 %, Dieta 73 %, Prima 71 %, APR82 79 % and Korada 83 %. The significant differences were declared among soybean Korada and lupine Butan, Dieta and Prima. In lupine were significant differences between Prima and APR82. (en)
- Lupina pochází z oblasti Středozemního moře a Jižní Ameriky. Jedná se o starou kulturní rostlinu, kterou pěstovali již starověké civilizace Egypťanů a Řeků. Původní odrůdy obsahovaly řadu antinutričních látek, především chinolizidinové alkaloidy (působí toxicky, poškozují jaterní tkáň, nervový systém, ledviny a srdce) a hořké látky snižující chutnost. To omezovalo využití lupiny především na zelené hnojení. Na konci minulého století byly vyšlechtěny odrůdy se sníženým obsahem antinutričních a hořkých látek (do 0,05 %). Tyto odrůdy již nejsou hořké a zdravotně nezávadné a uplatňují se ve výživě zvířat, jako celé rostliny (pro přežvýkavce), nebo semena pro skot, prasata a drůbež.
- Lupina pochází z oblasti Středozemního moře a Jižní Ameriky. Jedná se o starou kulturní rostlinu, kterou pěstovali již starověké civilizace Egypťanů a Řeků. Původní odrůdy obsahovaly řadu antinutričních látek, především chinolizidinové alkaloidy (působí toxicky, poškozují jaterní tkáň, nervový systém, ledviny a srdce) a hořké látky snižující chutnost. To omezovalo využití lupiny především na zelené hnojení. Na konci minulého století byly vyšlechtěny odrůdy se sníženým obsahem antinutričních a hořkých látek (do 0,05 %). Tyto odrůdy již nejsou hořké a zdravotně nezávadné a uplatňují se ve výživě zvířat, jako celé rostliny (pro přežvýkavce), nebo semena pro skot, prasata a drůbež. (cs)
|
Title
| - Nutrition Value of Lupine Seeds for Ruminants (en)
- Nutriční hodnota semene lupiny pro přežvýkavce
- Nutriční hodnota semene lupiny pro přežvýkavce (cs)
|
skos:prefLabel
| - Nutrition Value of Lupine Seeds for Ruminants (en)
- Nutriční hodnota semene lupiny pro přežvýkavce
- Nutriční hodnota semene lupiny pro přežvýkavce (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027014:_____/12:#0001723!RIV13-MZE-00027014
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH81309), Z(MZE0002701404)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027014:_____/12:#0001723
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Homolka, Petr
- Jančík, Filip
- Koukolová, Veronika
- Tománková, Olga
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |