About: Kalkulace příspěvku na úhradu a úplných nákladů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of this study is refer some principles and differences of calculation direct costs and gross margin and the advantages and disadvantages of their use in agricultural practice. Gross margin represent the difference between revenues (income) from the underlying commodity (product) and variable costs incurred in its production. Is the item to cover the fixed costs. The results of calculation of direct costs and gross margins are necessary for long-term planning and strategic decision and evaluation of various economic indicators of production and company as a whole. While in CR and some other (mostly new) EU countries is the main method of calculating direct costs, in the EU-15 is prevails calculate of gross margin. The principles of free trade market within EU and the ongoing globalization require a number of reasons an objective method of calculation and evaluation economic results of the agrarian sector usable in different terms and systems management. (en)
  • Cílem příspěvku je poukázat na některé zásady a odlišnosti interpretace kalkulace úplných nákladů a příspěvku na úhradu a na přednosti a nedostatky jejich využití v zemědělské praxi. Příspěvek na úhradu představuje rozdíl mezi výnosy (příjmy) z příslušné komodity (výrobku) a variabilními náklady vynaloženými na její výrobu. Jedná se o položku k úhradě fixních (stálých) nákladů. Výsledky kalkulace úplných nákladů i příspěvku na úhradu jsou nutné k plánování a dlouhodobým strategickým rozhodnutím a k hodnocení ekonomických ukazatelů jednotlivých výrob a celého podniku. Zatímco v ČR a v některých dalších (především nových) státech unie je hlavní metodou kalkulace vlastních nákladů, ve státech EU-15 převažuje výpočet příspěvku na úhradu. Zásady volného trhu v rámci EU a postupující globalizace vyžadují z mnoha důvodů objektivní způsob výpočtu a hodnocení ekonomických výsledků agrárního sektoru využitelný v různých podmínkách a systémech hospodaření.
  • Cílem příspěvku je poukázat na některé zásady a odlišnosti interpretace kalkulace úplných nákladů a příspěvku na úhradu a na přednosti a nedostatky jejich využití v zemědělské praxi. Příspěvek na úhradu představuje rozdíl mezi výnosy (příjmy) z příslušné komodity (výrobku) a variabilními náklady vynaloženými na její výrobu. Jedná se o položku k úhradě fixních (stálých) nákladů. Výsledky kalkulace úplných nákladů i příspěvku na úhradu jsou nutné k plánování a dlouhodobým strategickým rozhodnutím a k hodnocení ekonomických ukazatelů jednotlivých výrob a celého podniku. Zatímco v ČR a v některých dalších (především nových) státech unie je hlavní metodou kalkulace vlastních nákladů, ve státech EU-15 převažuje výpočet příspěvku na úhradu. Zásady volného trhu v rámci EU a postupující globalizace vyžadují z mnoha důvodů objektivní způsob výpočtu a hodnocení ekonomických výsledků agrárního sektoru využitelný v různých podmínkách a systémech hospodaření. (cs)
Title
  • Kalkulace příspěvku na úhradu a úplných nákladů
  • Kalkulace příspěvku na úhradu a úplných nákladů (cs)
  • Calculation of gross margin and direct cost (en)
skos:prefLabel
  • Kalkulace příspěvku na úhradu a úplných nákladů
  • Kalkulace příspěvku na úhradu a úplných nákladů (cs)
  • Calculation of gross margin and direct cost (en)
skos:notation
  • RIV/00027014:_____/12:#0001592!RIV13-MZE-00027014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81309)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 144267
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/12:#0001592
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • calculation, cost, economy, gross margin, revenues (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4B2A51AAE982]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kvapilík, Jindřich
  • Syrůček, Jan
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software