About: Vliv chemického aditiva na kvalitu silážovaných řízků     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cílem fermentačního pokusu s konzervací řízků z cukrové řepy bylo zjistit, jakou dávkou chemického konzervantu je třeba ošetřit cukrovarské řízky, aby byla siláž z nich vyrobená kvalitní a stabilní. Pro aplikaci byl použit chemický konzervant (obsahující benzoát sodný a propionát sodný), který má v německém hodnotícím systému DLG pečeť kvality skupiny 2, tedy zlepšující aerobní stabilitu siláží. Konzervant byl aplikován v dávkách 1, 3 a 6 l/t siláže. U siláží bez konzervantu ve srovnání se silážemi s konzervantem mělo kvašení více alkoholický charakter a proběhlo s vyšší proteolýzou (P <= 0,05). Rozdíly ve výsledcích fermentačního procesu mezi silážemi s různou dávkou konzervantu byly nevýznamné (P >= 0,05). Z ekonomického hlediska lze tedy doporučit již dávku 1 l/t. V pokusu s konzervací řízků vychladlých, silážovaných s třídenním zpožděním (ponechané tři dny na hromadě) byly nejlepší výsledky získány s využitím chemického konzervantu v nejvyšší testované dávce 6 l/t. Z praktického hlediska je nutné zvážit, zda rozdíly ve výsledcích fermentačního procesu jsou natolik ekonomicky výhodné, aby byla takto vysoká dávka aditiva v praxi používána.
  • Cílem fermentačního pokusu s konzervací řízků z cukrové řepy bylo zjistit, jakou dávkou chemického konzervantu je třeba ošetřit cukrovarské řízky, aby byla siláž z nich vyrobená kvalitní a stabilní. Pro aplikaci byl použit chemický konzervant (obsahující benzoát sodný a propionát sodný), který má v německém hodnotícím systému DLG pečeť kvality skupiny 2, tedy zlepšující aerobní stabilitu siláží. Konzervant byl aplikován v dávkách 1, 3 a 6 l/t siláže. U siláží bez konzervantu ve srovnání se silážemi s konzervantem mělo kvašení více alkoholický charakter a proběhlo s vyšší proteolýzou (P <= 0,05). Rozdíly ve výsledcích fermentačního procesu mezi silážemi s různou dávkou konzervantu byly nevýznamné (P >= 0,05). Z ekonomického hlediska lze tedy doporučit již dávku 1 l/t. V pokusu s konzervací řízků vychladlých, silážovaných s třídenním zpožděním (ponechané tři dny na hromadě) byly nejlepší výsledky získány s využitím chemického konzervantu v nejvyšší testované dávce 6 l/t. Z praktického hlediska je nutné zvážit, zda rozdíly ve výsledcích fermentačního procesu jsou natolik ekonomicky výhodné, aby byla takto vysoká dávka aditiva v praxi používána. (cs)
  • The goal of the fermentation experiment with preservation of sugar beet pulp was to ascertain what dose of chemical preservative is necessary to treat sugar beet pulp so that the ensilage produced with it is high-quality and stable. A chemical preservative (containing sodium benzoate and sodium propionate) group 2 quality seal of the German assessment system (DLG) was used for the application; this preservative improves the aerobic stability of ensilages. The preservative was applied in doses of 1, 3 and 6 l/t ensilage. In ensilages without the preservative, as compared to the ensilages with the preservative, the fermentation had more of alcoholic character and took place with higher proteolysis (P >= 0.05). The differences in the results of the fermentation process among ensilages with different preservative doses were insignificant (P <= 0.05). So a dose of 1 l/t can already be recommended, from economic perspective. In the experiment with preservation of cooled pulps ensilaged with three-day delay (left on a heap for three days), the best results were achieved using the chemical preservative in the highest dose tested, 6 l/t. In practice, it must be considered whether the differences in the results of the fermentation process are economically favourable to such a degree that this high dose of additive is used. (en)
Title
  • Vliv chemického aditiva na kvalitu silážovaných řízků
  • Vliv chemického aditiva na kvalitu silážovaných řízků (cs)
  • The Effect of Chemical Additive on the Quality of Sugar Beet Pulp Silage (en)
skos:prefLabel
  • Vliv chemického aditiva na kvalitu silážovaných řízků
  • Vliv chemického aditiva na kvalitu silážovaných řízků (cs)
  • The Effect of Chemical Additive on the Quality of Sugar Beet Pulp Silage (en)
skos:notation
  • RIV/00027014:_____/12:#0001581!RIV13-MZE-00027014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002701404)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177750
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/12:#0001581
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sugar beet pulp, ensilage, chemical preservative, fermentation, stability, proteolysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3E69A14ADCE0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Listy cukrovarnické a řepařské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 128
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Loučka, Radko
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000299444900006
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-3306
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software