About: A newborn calf´s first hour after a complicated calving     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • A positive as well as a negative tendency are detected in cattle breeding especially in recent few years. Main production diseases - mastitis, lame, bad reproduction - are increasing in the present time. Our as well as European breeders are focusing on another problem, too. The problem is an increasing frequency of early calf losses. An early detection of complicated birth is important; especially in animals at risk (bought heifers, heifers with inadequate weight, body frame, cows with metabolic deseases, with BCS lower than 2.5 and higher than 4.0 etc.). In case of a non-viable calf the methods of resuscitation and oxygen therapy are described in the text. Furthermore the procedures during 1 hour after calving are specified (temperature checking, hypotermia elimination, colostrum intake). (en)
  • V chovu skotu, a to zvláště v posledních letech zaznamenáváme určité pozitivní, ale také i negativní tendence. V současné době dochází kromě nárůstu hlavních produkčních chorob – mastitid, kulhání, špatné reprodukce, také k jinému jevu, který je stále více ve středu pozornosti našich i evropských chovatelů. Je to problém stále četnějších raných úhynů telat a stále vzrůstajícího podílu mrtvě narozených telat. Důležitá je včasná detekce komplikovaných porodů chovatelem, a to zvláště u rizikových zvířat (nakoupené jalovice, jalovice s neodpovídající hmotností, tělesným rámcem, krávy s metabolickými poruchami, s BCS pod 2,5 a nad 4 body apod.). V případě narození málo životaschopného telete jsou v článku popsány postupy jeho resuscitace a použití kyslíkové terapie u telat. Dále jsou specifikovany postupy při péči o tele 1 hodinu po jeho narození (kontrola teploty, eliminace hypotermie, napojení mlezivem).
  • V chovu skotu, a to zvláště v posledních letech zaznamenáváme určité pozitivní, ale také i negativní tendence. V současné době dochází kromě nárůstu hlavních produkčních chorob – mastitid, kulhání, špatné reprodukce, také k jinému jevu, který je stále více ve středu pozornosti našich i evropských chovatelů. Je to problém stále četnějších raných úhynů telat a stále vzrůstajícího podílu mrtvě narozených telat. Důležitá je včasná detekce komplikovaných porodů chovatelem, a to zvláště u rizikových zvířat (nakoupené jalovice, jalovice s neodpovídající hmotností, tělesným rámcem, krávy s metabolickými poruchami, s BCS pod 2,5 a nad 4 body apod.). V případě narození málo životaschopného telete jsou v článku popsány postupy jeho resuscitace a použití kyslíkové terapie u telat. Dále jsou specifikovany postupy při péči o tele 1 hodinu po jeho narození (kontrola teploty, eliminace hypotermie, napojení mlezivem). (cs)
Title
  • A newborn calf´s first hour after a complicated calving (en)
  • První hodina novorozeného telete po komplikovaném porodu
  • První hodina novorozeného telete po komplikovaném porodu (cs)
skos:prefLabel
  • A newborn calf´s first hour after a complicated calving (en)
  • První hodina novorozeného telete po komplikovaném porodu
  • První hodina novorozeného telete po komplikovaném porodu (cs)
skos:notation
  • RIV/00027014:_____/11:#0001438!RIV12-MZE-00027014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002701404)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 225073
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027014:_____/11:#0001438
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • calves, postpartum management, resuscitation, oxygen therapy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [12F48CA68A2F]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Doležal, Oldřich
  • Staněk, Stanislav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software