Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - A set of final hybrids of slaughter pigs normally supplied to a slaughterhouse was evaluated. Basic parameters of carcass value and some traits of pork quality were investigated for both sexes separately. Based on the SEUROP classification, the whole set could be classified in U class, while gilts and castrated were classified in E and U classes, respectively. The colour of meat satisfied the standards for pork. A low content of intramuscular fat (musculus longissimus lumborum et thoracis) was detected in castrates and gilts (16.9 % and 13.4 %, respectively). In castrates, the high variability of meat colour, drip losses, water-holding capacity and intramuscular fat content was found and the sensorial evaluation results were better than those of gilts. (en)
- U finálních hybridů jatečných prasat z běžného příhonu byly sledovány základní ukazatele jatečné hodnoty a vybrané znaky jakosti masa. Tyto ukazatele byly hodnoceny odděleně podle pohlaví. Výsledky potvrdily zařazení celého souboru na základě klasifikace SEUROP v průměru do třídy U, přičemž hodnoty u prasniček činily 56,2 % (třída E) a u kastrátů 53,3 % (třída U). Barva masa byla v mezích platných pro standardní vepřové maso. Byl zjištěn nízký obsah intramuskulárního tuku (musculus longissimus lumborum et thoracis) vepříků (16,9 %) i prasniček (13,4 %). Vysoká variabilita byla zjištěna u barvy masa, ztrát odkapem, vaznosti a obsahu IT v mase vepřů. Senzoricky bylo lépe hodnoceno maso vepříků.
- U finálních hybridů jatečných prasat z běžného příhonu byly sledovány základní ukazatele jatečné hodnoty a vybrané znaky jakosti masa. Tyto ukazatele byly hodnoceny odděleně podle pohlaví. Výsledky potvrdily zařazení celého souboru na základě klasifikace SEUROP v průměru do třídy U, přičemž hodnoty u prasniček činily 56,2 % (třída E) a u kastrátů 53,3 % (třída U). Barva masa byla v mezích platných pro standardní vepřové maso. Byl zjištěn nízký obsah intramuskulárního tuku (musculus longissimus lumborum et thoracis) vepříků (16,9 %) i prasniček (13,4 %). Vysoká variabilita byla zjištěna u barvy masa, ztrát odkapem, vaznosti a obsahu IT v mase vepřů. Senzoricky bylo lépe hodnoceno maso vepříků. (cs)
|
Title
| - Vliv pohlavního dimorfismu na vybrané jakostní znaky vepřového masa
- The effect of sexual dimorphism to some quality traits of pork (en)
- Vliv pohlavního dimorfismu na vybrané jakostní znaky vepřového masa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv pohlavního dimorfismu na vybrané jakostní znaky vepřového masa
- The effect of sexual dimorphism to some quality traits of pork (en)
- Vliv pohlavního dimorfismu na vybrané jakostní znaky vepřového masa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/00027014:_____/08:#0000884!RIV09-MZE-00027014
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027014:_____/08:#0000884
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - pork; meat quality; sexual dimorphism; SEUROP (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Koucký, Milan
- Ševčíková, Světlana
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |