Description
| - Cílem této studie bylo popsat bachorovou degradovatelnost jednotlivých aminokyselin (AK) u píce lučního porostu. Bachorová degadovatelnost AK byla stanovena in situ metodou, na třech kanylovaných holštýnských kravách, v inkubačních intervalech 0, 2, 4, 8, 16, 24 a 48 hodin. U píce byla laboratorně stanovena sušina, popel, tuk, organická hmota (OH), dusíkaté látky (NL), hrubá vláknina, bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV), neutrálně-detergentní vláknina (NDF), acido-detergentní vláknina (ADF), acido-detergentní lignin (ADL) a jednotlivé esenciální AK a neesenciální AK. Hodnoty in vitro stravitelnosti OH a brutto energie (BE) byly v průměru 59,0 % a 19,6 MJ.kg-1 absolutní sušiny, respektive. In situ degradovatelnost AK stanovená po 16 h inkubování krmiva v bachoru kolísala mezi 14,3 % (methionin) a 52,5 % (thyroxin). Střevní stravitelnost AK byla v rozmezí 53 % (cystin) a 74 % (arginin).
- Cílem této studie bylo popsat bachorovou degradovatelnost jednotlivých aminokyselin (AK) u píce lučního porostu. Bachorová degadovatelnost AK byla stanovena in situ metodou, na třech kanylovaných holštýnských kravách, v inkubačních intervalech 0, 2, 4, 8, 16, 24 a 48 hodin. U píce byla laboratorně stanovena sušina, popel, tuk, organická hmota (OH), dusíkaté látky (NL), hrubá vláknina, bezdusíkaté látky výtažkové (BNLV), neutrálně-detergentní vláknina (NDF), acido-detergentní vláknina (ADF), acido-detergentní lignin (ADL) a jednotlivé esenciální AK a neesenciální AK. Hodnoty in vitro stravitelnosti OH a brutto energie (BE) byly v průměru 59,0 % a 19,6 MJ.kg-1 absolutní sušiny, respektive. In situ degradovatelnost AK stanovená po 16 h inkubování krmiva v bachoru kolísala mezi 14,3 % (methionin) a 52,5 % (thyroxin). Střevní stravitelnost AK byla v rozmezí 53 % (cystin) a 74 % (arginin). (cs)
- The objective of this study was to quantify ruminal digestive processes of individual amino acids (AA). The ruminal degradability of AA of forage samples was estimated by in situ method with three rumen cannulated Holstein cows, using 0, 2, 4, 8, 16, 24 and 48 hours of incubation intervals. The original sample of forage was analysed for content of dry matter (DM), ash, ether extract (EE), organic matter (OM), crude protein (CP), crude fibre (CF), nitrogen-free extract (NFE), neutral-detergent fibre (NDF), acid-detergent fibre (ADF), acid-detergent lignin (ADL) and individual essential and nonessential AA. In vitro digestibility of OM was in average 59,0 % and gross energy (GE) achieved 19,6 MJ.kg-1 of absolute DM. The in situ degradability of AA determined after 16 h of incubation varied between 14,3 % (methionin) and 52,5 % (thyroxin). Intestinal digestibility of AA was from 53 % (cystin) to 74 % (arginin). (en)
|