Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Prasata s vyrovnaným poměrem pohlaví v kombinaci plemen (BuxL)x(PnxH) o hmotnosti 100-110 kg při ustájení byla 10 dní před porážkou přemístěna do klimatizované stáje a byly tak vytvořeny skupiny po 12 zvířatech: A. ponechaná v původní stáji, B. s řízenými teplotami prostředí 7plus minus 2st.C, s teplotami 25 plus minus 2 st.C, respektíve. Z každé skupiny byla porážena podskupina 6 prasat ve stavu klidu bez přesunu a 6 prasat po běžném transportu v měsíci červnu. V kritériích výkrmnosti a jatečné hodnoty, analýz masa m.l.l.t. a sádla, obsahu makro a mikroprvků a dalších analýz, kromě bílkovín v plazme z tepnové krve, nebyly zjištěné rozdíly mezi skupinami ani způsobu porážky. V obsahu celkových bílkovín v plazmě byla zjištěna nejnižší koncentrace u prasat z teplé expozice a po transportě na porážku ( 69,5 g/l ), v porovnání se skupinou z teplé expozice poražených v klidu a bez přesunu (80,3 g/l).
- Prasata s vyrovnaným poměrem pohlaví v kombinaci plemen (BuxL)x(PnxH) o hmotnosti 100-110 kg při ustájení byla 10 dní před porážkou přemístěna do klimatizované stáje a byly tak vytvořeny skupiny po 12 zvířatech: A. ponechaná v původní stáji, B. s řízenými teplotami prostředí 7plus minus 2st.C, s teplotami 25 plus minus 2 st.C, respektíve. Z každé skupiny byla porážena podskupina 6 prasat ve stavu klidu bez přesunu a 6 prasat po běžném transportu v měsíci červnu. V kritériích výkrmnosti a jatečné hodnoty, analýz masa m.l.l.t. a sádla, obsahu makro a mikroprvků a dalších analýz, kromě bílkovín v plazme z tepnové krve, nebyly zjištěné rozdíly mezi skupinami ani způsobu porážky. V obsahu celkových bílkovín v plazmě byla zjištěna nejnižší koncentrace u prasat z teplé expozice a po transportě na porážku ( 69,5 g/l ), v porovnání se skupinou z teplé expozice poražených v klidu a bez přesunu (80,3 g/l). (cs)
- Totally 36 pigs with an equal gender ratio (gilts and barrows) of the hybrid combination (BuxL) x (PnxH) and the live weight ranging from 100 to 110 kg were included into the experiment. The animals were randomly divided into three groups. The control group (A) remained in the original stable and the two experimental groups B and C were transferred into the air-conditioned stable with controlled temperatures of the environment and housed in sections with the ambient temperatures of 7plus minus 2 and 25plus minus 2 degr.C, respectively, 10 days prior slaughter. In June six animals from each group were slaughtered without the transfer and the rest after the transfer to the slaughterhouse.No differences among the groups were observed in fattening performance and carcass quality traits, chemical content of m.l.l.t. and fat, content of macro- and micro-elements, and other analyses with the exception of plasmatic protein content in the arterial blood. (en)
|
Title
| - Vliv transportní a tepelné zátěže na kvalitu masa jatečných prasat
- Vliv transportní a tepelné zátěže na kvalitu masa jatečných prasat (cs)
- The effect of transport and heat stress on pork quality of slaughter pigs (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv transportní a tepelné zátěže na kvalitu masa jatečných prasat
- Vliv transportní a tepelné zátěže na kvalitu masa jatečných prasat (cs)
- The effect of transport and heat stress on pork quality of slaughter pigs (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027014:_____/04:00010777!RIV/2005/MZE/M02005/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027014:_____/04:00010777
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - pig;stress;transport;cortisol;meat quality (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Senzorická analýza potravin a vody. Sborník materiálů
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kunc, Petr
- Knížková, Ivana
- Adamec, Tomáš
- Dolejš, Jan
- Toufar, Oldřich
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|