About: Vliv podmínek prostředí a listové výživy na stárnutí listů během procesu tvorby zrna u pšenice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V polním pokuse v Praze Ruzyni byly v roce 2013 sledovány rozdíly v rychlosti stárnutí praporcových listů v závislosti na dostupnosti vody a dusíku v půdě či použití listové výživy. Jako ukazatele byly zvoleny rozdíly v obsahu chlorofylu a obsahu celkového dusíku v praporcových listech stanovené v desetidenních intervalech před a během procesu tvorby zrna ozimé pšenice. Do začátku kvetení obsah chlorofylu v listech stoupal, od té doby začal klesat. Výrazně rychlejší pokles byl zaznamenán u rostlin s nízkou zásobou dusíku a stresovaných nedostatkem vody. Obsah celkového dusíku se snižoval v praporcových listech již před kvetením. Při nedostatku vody byla zjištěna rychlejší translokace N z listů od 10. dne po odkvětu (pro rostliny s nízkou úrovní dusíku) resp. 20. dne (pro rostliny s optimální úrovní dusíku). Využití listové výživy rychlost stárnutí neovlivnilo.
  • V polním pokuse v Praze Ruzyni byly v roce 2013 sledovány rozdíly v rychlosti stárnutí praporcových listů v závislosti na dostupnosti vody a dusíku v půdě či použití listové výživy. Jako ukazatele byly zvoleny rozdíly v obsahu chlorofylu a obsahu celkového dusíku v praporcových listech stanovené v desetidenních intervalech před a během procesu tvorby zrna ozimé pšenice. Do začátku kvetení obsah chlorofylu v listech stoupal, od té doby začal klesat. Výrazně rychlejší pokles byl zaznamenán u rostlin s nízkou zásobou dusíku a stresovaných nedostatkem vody. Obsah celkového dusíku se snižoval v praporcových listech již před kvetením. Při nedostatku vody byla zjištěna rychlejší translokace N z listů od 10. dne po odkvětu (pro rostliny s nízkou úrovní dusíku) resp. 20. dne (pro rostliny s optimální úrovní dusíku). Využití listové výživy rychlost stárnutí neovlivnilo. (cs)
  • Differences in flag leaf senescence, depending on the availability of water and nitrogen in the soil or application of the foliar nutrition were observed in 2013 in a field experiment in Prague-Ruzyne. Contents of chlorophyll and total nitrogen content in flag leaves were selected as markers of rate of leaf senescence. At ten-day intervals before and during the grain formation period, the markers were measured. Content of chlorophyll increased to the beginning of flowering. Then a decline of chlorophyll content followed. In plants with low nitrogen and a shortage of water supply, the faster decline was observed. The content of total nitrogen in flag leaves began to decline before flowering. The application of foliar nutrition did not affect the senescence. (en)
Title
  • Vliv podmínek prostředí a listové výživy na stárnutí listů během procesu tvorby zrna u pšenice
  • Vliv podmínek prostředí a listové výživy na stárnutí listů během procesu tvorby zrna u pšenice (cs)
  • Effects of environmental conditions and leaf nutrition on leaf senescence during grain formation period in wheat plants (en)
skos:prefLabel
  • Vliv podmínek prostředí a listové výživy na stárnutí listů během procesu tvorby zrna u pšenice
  • Vliv podmínek prostředí a listové výživy na stárnutí listů během procesu tvorby zrna u pšenice (cs)
  • Effects of environmental conditions and leaf nutrition on leaf senescence during grain formation period in wheat plants (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/13:00002676!RIV14-TA0-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA01011153), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12 věd.př.
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114591
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/13:00002676
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • senescence; wheat; availability of water; nitrogen; foliar nutrition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C0689450C7CA]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Raimanová, Ivana
  • Kurešová, Gabriela
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software