About: The quality of the perennial forage and grass species at gradual harvest     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V pokusu byl sledován nárůst produkce sušiny 6 travních druhů a odrůd v 1. seči v týdenních intervalech, změny v koncentraci živin a energie v 7 postupných odběrech od počátku května na stanovišti Hladké Životice. Jednalo se o tyto druhy, resp. odrůdy: (Dactylis glomerata L. ´Vega´, Festuca arundinacea L. ´Kora´, Festulolium ´Hykor´ and ´Hostyn´, Festuca pratensis L. ´Kolumbus´and Lolium perenne L. ´Kentaur´ (4n). Odrůdy Vega, Kolumbus a Kentaur jsou v sortimentu daných druhů odrůdami pozdními. V 2. roce sledování se výrazné sucho promítlo jak do nižšího výnosu, tak do kvality píce, zpravidla zhoršením parametrů, kromě koncentrace dusíkatých látek, který byl vyšší (stejná dávka hnojení a podstatně nižší výnos píce). Koncentrace dusíkatých látek (CP) v píci u 1. odběru v roce 2011 v průměru druhů byla 180,9 g.kg-1 sušiny, vlákniny (CF) 201,1 g.kg-1 sušiny, NEL 7,09 MJ.kg-1 sušiny a stravitelnost organické hmoty (OMD ELOS) 85,0. V průběhu nárůstu klesala koncentrace CP o 15,9 g.kg-1 sušiny (nejvýrazněji u DG, nejpomalejší pokles byl zaznamenán u Fl-Ho), vláknina (CF) stoupala v průměru o 24 g.kg-1 sušiny (nejvýrazněji u DG, nejmenší nárůst byl zaznamenán u FA), u NEL klesala o 0,4 MJ.kg-1 sušiny (s nevýraznými rozdíly mezi druhy) za každý týden nárůstu. Pozdíšek a kol. (2002) zjistili v průběhu jarního nárůstu týdenní pokles koncentrace NEL v píci trav o 0,26 MJ.kg-1sušiny. Stravitelnost OMD klesala o 4,30 týdně, podle očekávání nejrychleji u DG, nejpomaleji u Fl-Hy a LP. Pokud pro stanovení optimální doby sklizně použijeme jako hlavní kriterium stravitelnost, potom pro vytrvalejší travní druhy je to počátek druhé dekády až polovina května (třetí termín), pro jílky o týden později.
  • V pokusu byl sledován nárůst produkce sušiny 6 travních druhů a odrůd v 1. seči v týdenních intervalech, změny v koncentraci živin a energie v 7 postupných odběrech od počátku května na stanovišti Hladké Životice. Jednalo se o tyto druhy, resp. odrůdy: (Dactylis glomerata L. ´Vega´, Festuca arundinacea L. ´Kora´, Festulolium ´Hykor´ and ´Hostyn´, Festuca pratensis L. ´Kolumbus´and Lolium perenne L. ´Kentaur´ (4n). Odrůdy Vega, Kolumbus a Kentaur jsou v sortimentu daných druhů odrůdami pozdními. V 2. roce sledování se výrazné sucho promítlo jak do nižšího výnosu, tak do kvality píce, zpravidla zhoršením parametrů, kromě koncentrace dusíkatých látek, který byl vyšší (stejná dávka hnojení a podstatně nižší výnos píce). Koncentrace dusíkatých látek (CP) v píci u 1. odběru v roce 2011 v průměru druhů byla 180,9 g.kg-1 sušiny, vlákniny (CF) 201,1 g.kg-1 sušiny, NEL 7,09 MJ.kg-1 sušiny a stravitelnost organické hmoty (OMD ELOS) 85,0. V průběhu nárůstu klesala koncentrace CP o 15,9 g.kg-1 sušiny (nejvýrazněji u DG, nejpomalejší pokles byl zaznamenán u Fl-Ho), vláknina (CF) stoupala v průměru o 24 g.kg-1 sušiny (nejvýrazněji u DG, nejmenší nárůst byl zaznamenán u FA), u NEL klesala o 0,4 MJ.kg-1 sušiny (s nevýraznými rozdíly mezi druhy) za každý týden nárůstu. Pozdíšek a kol. (2002) zjistili v průběhu jarního nárůstu týdenní pokles koncentrace NEL v píci trav o 0,26 MJ.kg-1sušiny. Stravitelnost OMD klesala o 4,30 týdně, podle očekávání nejrychleji u DG, nejpomaleji u Fl-Hy a LP. Pokud pro stanovení optimální doby sklizně použijeme jako hlavní kriterium stravitelnost, potom pro vytrvalejší travní druhy je to počátek druhé dekády až polovina května (třetí termín), pro jílky o týden později. (cs)
  • The contribution evaluates dry matter increase and changes in concentrations of nutrients and energy of 6 grass species and varieties in the 1st harvest from 7 sequential samplings in weekly intervals from the beginning of May at the site in Hladké Životice. Therefore in 2010 a stationary trial was established at the Hladké Životice site on fluvisoil (277 m above sea level, 7.9 oC, long-term rainfall average 642 mm) by a method of quick renovation with six grass species (Dactylis glomerata L. ´Vega´, Festuca arundinacea L. ´Kora´, Festulolium ´Hykor´ and ´Hostyn´, Festuca pratensis L. ´Kolumbus´and Lolium perenne L. ´Kentaur´ (4n). Vega, Kolumbus and Kentaur belong among serotinous varieties from the given assortment of varieties. The trial was fertilized in 2011, 2012 with N 120 kg ha-1 in the form of ammonium nitrate with lime applied in three doses per 60 kg ha-1 (in spring, after the first cut), 35 kg ha-1 P and 100 kg ha-1 K; seven-cut utilization during 1st cut growth, first cut on 27 th April 2011 and 2th May 2012, next sampling in weekly intervals until mid-June. In the second year of observation substantial drought resulted in lower yield as well as worse forage quality expressed by deterioration of parameters, except for nitrogen concentration which was higher (the same rate of fertilization and much lower forage yield). (en)
Title
  • The quality of the perennial forage and grass species at gradual harvest (en)
  • Kvalita víceletých pícnin a travních druhů při postupné sklizni
  • Kvalita víceletých pícnin a travních druhů při postupné sklizni (cs)
skos:prefLabel
  • The quality of the perennial forage and grass species at gradual harvest (en)
  • Kvalita víceletých pícnin a travních druhů při postupné sklizni
  • Kvalita víceletých pícnin a travních druhů při postupné sklizni (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/13:00002658!RIV14-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101C199)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12 věd.př.
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 83980
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/13:00002658
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grass; perennial forrage; quality feed; time of harvest (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B0E11088EA8E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Houdek, I.
  • Kohoutek, Alois
  • Odstrčilová, Věra
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software