About: Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The submitted study evaluated seeds of different provenance (conventional, certified for organic farming and farm seeds) in the 9 tested varieties of spring cereals (common wheat, common barley and emmer). The spectrum of evaluations included the assessment of varietal authenticity and contents of selected chemical and technological parameters including macro and microelements. The results confirmed the effect of the provenance in the most of tested parameters. In the farm seed, we detected specific genotypes which did not correspond with the electrophoretic pattern of any registered wheat variety in the Czech Republic and we also found a certain number of heterozygous seeds. In the macroelements, we detected the trends of content increasing or decreasing in the farm seeds of wheat and barley respectively. In the set of other parameter analyses, it is possible to emphasize the highest values of falling number in the farm seed of wheat and barley varieties (above 400 s). It can potentially signalized a lower amylase activity corresponding with deteriorate germinating activity. (en)
  • V předložené práci jsou hodnocena osiva různé provenience (konvenční, certifikované ze systému ekologického zemědělství a farmářské) u vybraných devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté, ječmen setý a pšenice dvouzrnka). Spektrum hodnocení zahrnoval stanovení odrůdové čistoty osiva a vybrané základní chemicko-technologické parametry včetně obsahu makro a mikroprvků. Z výsledků vyplývá, že vliv provenience se projevil u většiny sledovaných vlastností. Ve vzorcích farmářského osiva se vyskytovaly zejména genotypy, které neodpovídaly svým elektroforetickým spektrem žádné v ČR z registrovaných odrůd a byl identifikován i určitý počet heterozygotních zrn. Byl potvrzen trend nárůstu resp. poklesu makroprvků u farmářského osiva pšenice resp. ječmene. V rámci dalších parametrů lze zdůraznit zjištěné nejvyšší hodnoty čísla poklesu u farmářského osiva pšenice a ječmene (nad 400 s) signalizující potenciálně nižší amylázovou aktivitu a tedy možný horší průběh klíčení zrna.
  • V předložené práci jsou hodnocena osiva různé provenience (konvenční, certifikované ze systému ekologického zemědělství a farmářské) u vybraných devíti odrůd jarních obilnin (pšenice seté, ječmen setý a pšenice dvouzrnka). Spektrum hodnocení zahrnoval stanovení odrůdové čistoty osiva a vybrané základní chemicko-technologické parametry včetně obsahu makro a mikroprvků. Z výsledků vyplývá, že vliv provenience se projevil u většiny sledovaných vlastností. Ve vzorcích farmářského osiva se vyskytovaly zejména genotypy, které neodpovídaly svým elektroforetickým spektrem žádné v ČR z registrovaných odrůd a byl identifikován i určitý počet heterozygotních zrn. Byl potvrzen trend nárůstu resp. poklesu makroprvků u farmářského osiva pšenice resp. ječmene. V rámci dalších parametrů lze zdůraznit zjištěné nejvyšší hodnoty čísla poklesu u farmářského osiva pšenice a ječmene (nad 400 s) signalizující potenciálně nižší amylázovou aktivitu a tedy možný horší průběh klíčení zrna. (cs)
Title
  • Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin
  • Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin (cs)
  • Comparison of Selected Parameters in Farm Saved and Certified Seeds of Cereals (en)
skos:prefLabel
  • Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin
  • Porovnání vybraných znaků farmářských a certifikovaných osiv obilnin (cs)
  • Comparison of Selected Parameters in Farm Saved and Certified Seeds of Cereals (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/13:00002565!RIV14-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91C123), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 97323
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/13:00002565
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cereals; farm saved seed; certified organic seed; conventional seed; varietal authenticity; seed parameters (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BE65C8574545]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Osivo a sadba 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bláha, Ladislav
  • Bradová, Jana
  • Stehno, Zdeněk
  • Dvořáček, Václav
  • Prohasková, Anna
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000319748800045
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-213-2358-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software