About: Technological quality and deoxynivalenol content in grain of cereals with different intensity of Fusarium spp. contamination     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • U souboru vzorků ozimých a jarních druhů a odrůd obilovin s různou úrovní kontaminace zrna Fusarium spp. (varianta s umělou inokulací x varianta přirozeně kontaminovaná), pocházejících z ekologického a konvenčního způsobu pěstování, jsme sledovali obsah deoxynivalenolu a hodnoty základních jakostních ukazatelů zrna. U varianty s umělou inokulací byla zjištěna nejen vysoká hladina deoxynivalenolu, ale i negativní ovlivnění ukazatelů technologické jakosti, zejména Zelenyho testu a čísla poklesu. U obsahu N-látek a mokrého lepku v sušině zrna naproti tomu došlo u varianty s umělou inokulací k navýšení hodnot těchto znaků oproti přirozeně kontaminované kontrole, což lze přičíst výrazně nižším hodnotám objemové hmotnosti a HTS uměle inokulovaných variant. Vliv způsobu pěstování (ekologický x konvenční) na jakostní ukazatele byl vyšší na méně úrodné lokalitě v Českých Budějovicích.
  • U souboru vzorků ozimých a jarních druhů a odrůd obilovin s různou úrovní kontaminace zrna Fusarium spp. (varianta s umělou inokulací x varianta přirozeně kontaminovaná), pocházejících z ekologického a konvenčního způsobu pěstování, jsme sledovali obsah deoxynivalenolu a hodnoty základních jakostních ukazatelů zrna. U varianty s umělou inokulací byla zjištěna nejen vysoká hladina deoxynivalenolu, ale i negativní ovlivnění ukazatelů technologické jakosti, zejména Zelenyho testu a čísla poklesu. U obsahu N-látek a mokrého lepku v sušině zrna naproti tomu došlo u varianty s umělou inokulací k navýšení hodnot těchto znaků oproti přirozeně kontaminované kontrole, což lze přičíst výrazně nižším hodnotám objemové hmotnosti a HTS uměle inokulovaných variant. Vliv způsobu pěstování (ekologický x konvenční) na jakostní ukazatele byl vyšší na méně úrodné lokalitě v Českých Budějovicích. (cs)
  • Collection of winter and spring cereals species and varieties with different intensity of Fusarium spp. infestation (variant with artificial inoculation x variant with natural contamination), from organic and conventional cropping systems, was used for determination of DON content and values of basic parameters of technological quality. High level of DON and negative affecting of technological quality parameters, especially of Zeleny test and falling number values were estimated in variants with artificial inoculation. On the other hand, higher values of crude protein content and wet gluten content in variants with artificial inoculation were estimated, probably due to lower values of the test weight and TKW (thousand kernels weight). Effect of cropping system (organic and conventional) on quality parameters was higher in less fertile locality České Budějovice. (en)
Title
  • Technological quality and deoxynivalenol content in grain of cereals with different intensity of Fusarium spp. contamination (en)
  • Technologická jakost a obsah deoxynivalenolu v zrnu obilovin s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp.
  • Technologická jakost a obsah deoxynivalenolu v zrnu obilovin s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp. (cs)
skos:prefLabel
  • Technological quality and deoxynivalenol content in grain of cereals with different intensity of Fusarium spp. contamination (en)
  • Technologická jakost a obsah deoxynivalenolu v zrnu obilovin s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp.
  • Technologická jakost a obsah deoxynivalenolu v zrnu obilovin s různou intenzitou kontaminace Fusarium spp. (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002365!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B154)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 173446
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002365
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • winter and spring cereals; Fusarium head blight; DON; technological quality; organic and conventional cropping system (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6FEE94C91B16]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha 6
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Capouchová, I.
  • Janovská, Dagmar
  • Konvalina, P.
  • Prokinová, E.
  • Stehno, Zdeněk
  • Škeříková, A.
  • Vocetková, M.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7427-117-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software