About: Skorpion, odrůda ozimé pšenice s modrou barvou zrna.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byla vytvořena odrůda ozimé pšenice Skorpion, která se vyznačuje modrým zabarvením zrna v důsledku modré aleuronové vrstvy. Šlechtění této odrůdy bylo zahájeno ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni.Výchozí donorový materiál pochází z dědictví Ericha von Tschermak - Seysenegg. Bylo prováděno dlouhodobé opakované křížení se soubory ozimých odrůd pšenice s cílem přenosu modrého zabarvení zrna do kulturních odrůd. Rozpracovaný hybridní materiál byl později předán do firmy Agrotest fyto, s.r.o., kde byla z populace RU 440 vybrána linie č.6. Na konci roku 2011 byla tato linie s modrým zrnem zaregistrována pod názvem Skorpion v Rakousku, v roce 2012 byla zapsána do Společného katalogu EU a v roce 2013 bylo požádáno o právní ochranu u Národního odrůdového úřadu v Rakousku. Je určena pro speciální použití v potravinářském průmyslu. Obsažené antokyany v zrnu jsou považovány za zdraví prospěšné vzhledem k jejich antioxidačním účinkům.
  • Byla vytvořena odrůda ozimé pšenice Skorpion, která se vyznačuje modrým zabarvením zrna v důsledku modré aleuronové vrstvy. Šlechtění této odrůdy bylo zahájeno ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze-Ruzyni.Výchozí donorový materiál pochází z dědictví Ericha von Tschermak - Seysenegg. Bylo prováděno dlouhodobé opakované křížení se soubory ozimých odrůd pšenice s cílem přenosu modrého zabarvení zrna do kulturních odrůd. Rozpracovaný hybridní materiál byl později předán do firmy Agrotest fyto, s.r.o., kde byla z populace RU 440 vybrána linie č.6. Na konci roku 2011 byla tato linie s modrým zrnem zaregistrována pod názvem Skorpion v Rakousku, v roce 2012 byla zapsána do Společného katalogu EU a v roce 2013 bylo požádáno o právní ochranu u Národního odrůdového úřadu v Rakousku. Je určena pro speciální použití v potravinářském průmyslu. Obsažené antokyany v zrnu jsou považovány za zdraví prospěšné vzhledem k jejich antioxidačním účinkům. (cs)
  • It was developed winter wheat variety Skorpion with blue grain do to blue aleurone layer. Breeding of this variety was conducted at the Crop Research Institute in Prague. Initial donor material came from the legacy of Erich von Tschermak-Seysenegg.Long-term crosses with a series of winter wheat varieties were made with the aim of transferring blue grain colour into cultivated varieties. The prospective material was later handed over to Agrotest Fyto, Ltd.,Kroměříž, where line no.6 was selected from the population RU 440. Registered in Austria 2011, registered in the Common Catalogue 2012, submitted for variety protection in Austria in 2013. (en)
Title
  • Skorpion, odrůda ozimé pšenice s modrou barvou zrna.
  • Skorpion, odrůda ozimé pšenice s modrou barvou zrna. (cs)
  • Skorpion, variety of winter wheat with blue colour of grain (en)
skos:prefLabel
  • Skorpion, odrůda ozimé pšenice s modrou barvou zrna.
  • Skorpion, odrůda ozimé pšenice s modrou barvou zrna. (cs)
  • Skorpion, variety of winter wheat with blue colour of grain (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002364!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B095), P(QJ1210257), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Odrůda Skorpion má parametry pekařské jakosti na úrovni kvality B. Odrůdu Skorpion lze doporučit pro výrobu celozrnných rohlíků a chleba z mouky smíchané s jemně rozemletými otrubami.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 168315
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002364
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Skorpion, RU 440
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Triticum aestivum L.; new variety; blue aleurone; anthocyanins; grain guality; agronomic traits (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1E4D12DDB07E]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Skorpion je středně pozdní až pozdní odrůda, středně vysokého vzrůstu, středně až méně odnožující. Vhodná do oblastí s dobrou zásobou vody. V suchých podmínkách trpí pozdními přísušky. Mouka z odrůdy Skorpion má slabě šedomodré zabarvení, výraznější zabarvení mají otruby. Odrůda Skorpion měla v zrnu sklizeném v roce 2008 obsah antokyanů v zrnu ve výši 31,6 µg.g-1, zatímco kontrolní odrůdy s červeným (Complet) a bílým zrnem (Novosibiorskaya 67, Heroldo) měly zanedbatelný obsah antoakynů (8,2 µg.g-1, 8,7 µg.g-1 a -3,5 µg.g-1 na úrovni chyby měření.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chrpová, Jana
  • Martínek, P.
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software