About: Detekce přítomnosti sóji v mléčných výrobcích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this work was presented detection method of the presence of soy in dairy products using High Resolution Melting (HRM). The method consists in designing PCR amplification of the appropriate part of DNA and the verification of reaction to real samples. Method HRM allows monitoring difference of the melting temperature of products in each analyzed sample. Using this method, we can classify samples into different options according to the melting temperatures of specific products without the use of sequence-specific labeled probes. We used newly designed primer pairs for the amplification of the gene segment for soybean lectin (69 bp, 118 bp) and primer pairs for the amplification of the gene segment for soybean lectin size 181 bp. The method was tested on real samples of dairy products and their alternatives and verified its suitability for this type of testing. Primers Lec118 showed compliance with the expected value of the melting temperature and shown to be as specific and fully satisfactory for this type of testing dairy products. (en)
  • V této práci byla představena metoda využívající High Resolution Melting (HRM) s použitím nově navržených primerových párů pro amplifikaci 118 bp dlouhého úseku genu pro sójový lektin. Metoda byla ověřena na reálných vzorcích mléčných výrobků či jejich alternativ a byla ověřena její vhodnost pro tento typ testování. Byla ověřena hodnota specifické teploty tání, která je v případě očekávaného produktu vzniklého použitím COI primerů 76,4 °C (Tab. 2). U většiny testovaných vzorků byla zjištěna odpovídající teplota tání, naproti tomu u vzorků I a K byla zjištěna teplota v průměru 75,4 °C, což by mohlo být způsobeno přítomností SNP (single nucleotide polymorphism) v cílové sekvenci. Takováto mutace by měla za následek změnu teploty tání specifického produktu a byla by detekovatelná metodou HRM. V případě primerů Lec181 vzniká specifický produkt s teplotou tání 83,2 °C (Tab. 2), což odpovídá i získaným hodnotám z testování na reálných vzorcích v případech konvenční sóji a vzorků A, B a C. U vzorků F a M vznikl produkt, který svou teplotou tání neodpovídá očekávané hodnotě. Opět se tedy může jednat o výskyt případného SNP oproti očekávané sekvenci. Při použití primerů Lec69 neodpovídá ani jeden z testovaných vzorků očekávané hodnotě teploty tání specifického produktu (Tab. 5). Primery Lec118 naproti tomu vykázaly shodu s očekávanou hodnotou teploty tání a ukázaly se jako specifické a zcela vyhovující pro tento typ testování mléčných výrobků.
  • V této práci byla představena metoda využívající High Resolution Melting (HRM) s použitím nově navržených primerových párů pro amplifikaci 118 bp dlouhého úseku genu pro sójový lektin. Metoda byla ověřena na reálných vzorcích mléčných výrobků či jejich alternativ a byla ověřena její vhodnost pro tento typ testování. Byla ověřena hodnota specifické teploty tání, která je v případě očekávaného produktu vzniklého použitím COI primerů 76,4 °C (Tab. 2). U většiny testovaných vzorků byla zjištěna odpovídající teplota tání, naproti tomu u vzorků I a K byla zjištěna teplota v průměru 75,4 °C, což by mohlo být způsobeno přítomností SNP (single nucleotide polymorphism) v cílové sekvenci. Takováto mutace by měla za následek změnu teploty tání specifického produktu a byla by detekovatelná metodou HRM. V případě primerů Lec181 vzniká specifický produkt s teplotou tání 83,2 °C (Tab. 2), což odpovídá i získaným hodnotám z testování na reálných vzorcích v případech konvenční sóji a vzorků A, B a C. U vzorků F a M vznikl produkt, který svou teplotou tání neodpovídá očekávané hodnotě. Opět se tedy může jednat o výskyt případného SNP oproti očekávané sekvenci. Při použití primerů Lec69 neodpovídá ani jeden z testovaných vzorků očekávané hodnotě teploty tání specifického produktu (Tab. 5). Primery Lec118 naproti tomu vykázaly shodu s očekávanou hodnotou teploty tání a ukázaly se jako specifické a zcela vyhovující pro tento typ testování mléčných výrobků. (cs)
Title
  • Detekce přítomnosti sóji v mléčných výrobcích
  • Detekce přítomnosti sóji v mléčných výrobcích (cs)
  • Detection of the presence of soy in dairy products (en)
skos:prefLabel
  • Detekce přítomnosti sóji v mléčných výrobcích
  • Detekce přítomnosti sóji v mléčných výrobcích (cs)
  • Detection of the presence of soy in dairy products (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002348!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101B267), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 130503
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002348
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dairy products; detection of soy; real-time PCR; High Resolution Melting (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EBE0A066FF93]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha 6
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum, vývoj a aplikace nových postupů zaměřených na kontrolu a minimalizaci vlivu činitelů s negativním dopadem na zdravotní bezpečnost zemědělských surovin, produktů a potravin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ovesná, Jaroslava
  • Hodek, Jan
  • Vráblík, Aleš
  • Tesařová, Zuzana
  • Šídová, Dana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7427-117-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software