About: The first report of causal agent of bleeding canker of horse chestnut in the Czech Republic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V letech 2009-2012 byl proveden průzkum výskytu bleeding canker na více než 200 lokalitách, kontrolováno bylo více než 3000 stromů jírovce maďalu různého stáří. Příznaky podobné bleeding canker byly zjištěny na 18ti lokalitách. Analyzováno bylo celkem 39 vzorků s příznaky bleding canker z 9 lokalit České republiky.Fluorescentní bakterie byly izolovány ze všech typů pletiv a bez ohledu na roční období. Izolace byla úspěšná i u starších zaschlých vzorků. Získané izoláty byly identifikovány jako patovary druhu Pseudomonas syringae (antirrhini, aptata, maculicola, primulae, syringae). Jako první byl jako Psa jednoznačně identifikován izolát 6404/2A z lokality Měděnec. Tento kmen vykazoval prudkou hypersenzitivní reakci na tabáku a po inokulaci semenáčků jírovce vyvolával tvorbu rozsáhlých lézí na letorostech a odumírání vzrostných vrcholů, na listech se tvořily charakteristické rezavě hnědě drobné skvrny kolem vodivých pletiv. Vzniklé léze jsou dobře rozlišitelné od dalších typů lézí vyvolaných jinými abiotickými a biotickými faktory. Přítomnost patogena Psa na lokalitě Měděnec byla opakovaně potvrzena v letech 2011 a 2012. Vzhledem k nárůstu počtu lokalit v posledním roce se nechá očekávat další šíření choroby v ČR. Doposud byl zaznamenán výskyt pouze mírnějších příznaků choroby ve formě výtoků z kmene. Chřadnutí koruny stromů a úhyn stromů byl v ČR dosud pozorován pouze ojediněle, přičemž bylo zřejmé, že se jedná o komplexní poškození dalších bionóz a abionóz vázaných na jírovce. Bohužel stav na lokalitě Měděnec, kde v roce 2010 příznaky bleding canker vykazovalo více jak 70% z více než sta stromů jírovců rozdílného stáří, se již blíží obrázkům poškozených porostů jírovců v západní Evropě.
  • V letech 2009-2012 byl proveden průzkum výskytu bleeding canker na více než 200 lokalitách, kontrolováno bylo více než 3000 stromů jírovce maďalu různého stáří. Příznaky podobné bleeding canker byly zjištěny na 18ti lokalitách. Analyzováno bylo celkem 39 vzorků s příznaky bleding canker z 9 lokalit České republiky.Fluorescentní bakterie byly izolovány ze všech typů pletiv a bez ohledu na roční období. Izolace byla úspěšná i u starších zaschlých vzorků. Získané izoláty byly identifikovány jako patovary druhu Pseudomonas syringae (antirrhini, aptata, maculicola, primulae, syringae). Jako první byl jako Psa jednoznačně identifikován izolát 6404/2A z lokality Měděnec. Tento kmen vykazoval prudkou hypersenzitivní reakci na tabáku a po inokulaci semenáčků jírovce vyvolával tvorbu rozsáhlých lézí na letorostech a odumírání vzrostných vrcholů, na listech se tvořily charakteristické rezavě hnědě drobné skvrny kolem vodivých pletiv. Vzniklé léze jsou dobře rozlišitelné od dalších typů lézí vyvolaných jinými abiotickými a biotickými faktory. Přítomnost patogena Psa na lokalitě Měděnec byla opakovaně potvrzena v letech 2011 a 2012. Vzhledem k nárůstu počtu lokalit v posledním roce se nechá očekávat další šíření choroby v ČR. Doposud byl zaznamenán výskyt pouze mírnějších příznaků choroby ve formě výtoků z kmene. Chřadnutí koruny stromů a úhyn stromů byl v ČR dosud pozorován pouze ojediněle, přičemž bylo zřejmé, že se jedná o komplexní poškození dalších bionóz a abionóz vázaných na jírovce. Bohužel stav na lokalitě Měděnec, kde v roce 2010 příznaky bleding canker vykazovalo více jak 70% z více než sta stromů jírovců rozdílného stáří, se již blíží obrázkům poškozených porostů jírovců v západní Evropě. (cs)
  • In the years 2009-2012 on more than 200 sites were inspected more than 3,000 elms trees of various ages. Bleeding canker - like symptoms were found in 18 locations. We analyzed a total of 39 samples with symptoms of bleeding canke from 9 sites in the Czech Republic.Fluorescent bacteria were isolated from all types of tissues and regardless of the season. Isolation was successful in older dried samples. The obtained isolates were identified as Pseudomonas syringae pathovar type (antirrhini, aptata, maculicola, primulae, syringae). The first in the Czech Republic isolate 6404/2A from Měděnec was identified. This strain showed a severe hypersensitivity reaction on tobacco and on chestnut seedlings induced formation of large lesions on shoots,dieback of shoot tips and on the leaves a characteristic reddish brown small spots around the vascular tissue were created. The lesions are clearly distinguishable from other types of lesions induced by other abiotic and biotic factors. The presence of the pathogen on the locality Měděnec has been repeatedly confirmed in 2011 and 2012. Due to the increase in the number of localities in the past year was allowed to expect further spread of the disease in our country. Only milder symptoms of the disease had been reported, tree mortality in the Czech Republic has been observed only sporadically, and it was obvious that this is a complex of biotic and abiotic factors. Unfortunately, in 2010 showed signs of bleeding canker more than 70% of horsechestnut trees of different age. These pictures are already close pictures of damaged stands in Western Europe. (en)
Title
  • The first report of causal agent of bleeding canker of horse chestnut in the Czech Republic (en)
  • Potvrzený výskyt původce bleeding canker jírovců v ČR
  • Potvrzený výskyt původce bleeding canker jírovců v ČR (cs)
skos:prefLabel
  • The first report of causal agent of bleeding canker of horse chestnut in the Czech Republic (en)
  • Potvrzený výskyt původce bleeding canker jírovců v ČR
  • Potvrzený výskyt původce bleeding canker jírovců v ČR (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002305!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI92A246)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12 věd.př.
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 160396
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002305
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Aesculus hippocastanum L. - horse chestnut; bleeding canker; Pseudomonas syringae pv. aesculi; isolation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1C3CC8331DA3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Krejzar, Václav
  • Pánková, Iveta
  • Kloudová, K.
  • Mertelík, J.
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software