Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem práce bylo zjistit, zda se ve studovaném souboru cereálií vyskytnou genotypy s vyššími hodnotami nutričně a zdravotně prospěšných látek, pro které by mohly být využity v pekárenských či pečivárenských technologiích. Soubor tvořily netradiční odrůdy pšenice jarní a ozimé s odlišným zbarvením zrna, pšenice dvouzrnky a genotypy ječmene jarního bezpluchého typu se světlým i černým zrnem. Byly zjištěny mezidruhové i meziodrůdové rozdíly v obsahu dusíkatých látek, škrobu, beta-glukanů, minerálních látek i objemové hmotnosti. Výsledky potvrdily možnost využití těchto netradičních genotypů jako zdrojů pro nové receptury výroby cereálních výrobků, které svojí přidanou hodnotou mohou obohatit současný sortiment.
- Cílem práce bylo zjistit, zda se ve studovaném souboru cereálií vyskytnou genotypy s vyššími hodnotami nutričně a zdravotně prospěšných látek, pro které by mohly být využity v pekárenských či pečivárenských technologiích. Soubor tvořily netradiční odrůdy pšenice jarní a ozimé s odlišným zbarvením zrna, pšenice dvouzrnky a genotypy ječmene jarního bezpluchého typu se světlým i černým zrnem. Byly zjištěny mezidruhové i meziodrůdové rozdíly v obsahu dusíkatých látek, škrobu, beta-glukanů, minerálních látek i objemové hmotnosti. Výsledky potvrdily možnost využití těchto netradičních genotypů jako zdrojů pro nové receptury výroby cereálních výrobků, které svojí přidanou hodnotou mohou obohatit současný sortiment. (cs)
- The aim of this study was to determine whether the set of cereals under study contained genotypes with higher values of nutritiously and for health beneficial substances for which they could be used in bakery technologies. The set comprised non-traditional varieties of spring and winter wheat with different grain color, emmer and spring barley genotypes of a hulless type with pale and dark grains. Interspecies and intervarietal differences in the content of nitrogenous substances, starch, volume weight, beta-glucans and mineral substances were determined. Results confirmed the possibility of using these non-traditional genotypes as sources for new formulas of cereal products which with their added value could enrich the current assortment. Some of the genotypes bring with their properties the possibility for the use in production of so-called functional foodstuffs (en)
|
Title
| - Netradiční obilniny a možnosti jejich využití
- Netradiční obilniny a možnosti jejich využití (cs)
- Non-traditional cereals and possibilities for their use (en)
|
skos:prefLabel
| - Netradiční obilniny a možnosti jejich využití
- Netradiční obilniny a možnosti jejich využití (cs)
- Non-traditional cereals and possibilities for their use (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027006:_____/12:00002299!RIV13-MZE-00027006
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QI111B044), P(QI91B095)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027006:_____/12:00002299
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - minority sheat varieties; emmer; hulless barley; nutritional substances (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Stehno, Zdeněk
- Ehrenbergerová, J.
- Martinek, P.
- Laknerová, I.
- Macháň, P.
- Balounová, M.
- Jirsa, O.
- Pluháčková, H.
|
issn
| |
number of pages
| |