About: Vliv chladové aklimace, deaklimace, reaklimace a vernalizace na odolnost pšenice a ječmene vůči nízkým teplotám     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the chapter, wheat and barley short-term (cold acclimation, deacclimation, reacclimation) and long-term (vernalization) responses to low temperatures are discussed. The individual genetic (QTL underlying frost tolerance acquisition and vernalization fulfillment) as well as environmental (growth temperature, light conditions, water availability) factors affecting cereal cold acclimation process and acquisition of enhanced frost tolerance are analysed. Cereal responses to cold acclimation treatment at transcriptome, proteome as well as metabolome levels are compared. Dynamics of cold deacclimation and reacclimation processes with respect to changes in acquired frost tolerance and COR/LEA protein accumulation levels are also discussed. Genomic, transcriptomic and proteomic aspects of vernalization fulfillment are analysed and mutual interactions between cold acclimation and vernalization processes are discussed. (en)
  • V příspěvku je pojednávána krátkodobá (chladová aklimace, deaklimace, reaklimace) i dlouhodobá (vernalizace) odezva pšenice a ječmene na nízké teploty. Je analyzován vliv faktorů souvisejících s rostlinným genotypem a fenotypem (genetické faktory – QTL a kandidátní geny, vývinový a zdravotní stav rostlin, specifika jednotlivých rostlinných orgánů) i faktorů prostředí (teplota, světlo, dostupnost vody) na dynamiku chladové aklimace a dosaženou úroveň mrazuvzdornosti. Shrnuty jsou výsledky studií zaměřených na analýzu dynamiky chladové aklimace obilovin z hlediska změn složení transkriptomu, proteomu a metabolomu. Dynamika chladové deaklimace a reaklimace je pojednána především z hlediska změn dosažené mrazuvzdornosti a akumulace COR/LEA proteinů. V příspěvku je rovněž pojednána vernalizace ozimých obilovin se zaměřením na výsledky studií strukturní i funkční genomiky (epigenetická modifikace chromatinu, změny na úrovni transkriptomu, proteomu a metabolomu). Diskutovány jsou možné vzájemné interakce mezi signálními drahami regulujícími procesy chladové aklimace a vernalizace.
  • V příspěvku je pojednávána krátkodobá (chladová aklimace, deaklimace, reaklimace) i dlouhodobá (vernalizace) odezva pšenice a ječmene na nízké teploty. Je analyzován vliv faktorů souvisejících s rostlinným genotypem a fenotypem (genetické faktory – QTL a kandidátní geny, vývinový a zdravotní stav rostlin, specifika jednotlivých rostlinných orgánů) i faktorů prostředí (teplota, světlo, dostupnost vody) na dynamiku chladové aklimace a dosaženou úroveň mrazuvzdornosti. Shrnuty jsou výsledky studií zaměřených na analýzu dynamiky chladové aklimace obilovin z hlediska změn složení transkriptomu, proteomu a metabolomu. Dynamika chladové deaklimace a reaklimace je pojednána především z hlediska změn dosažené mrazuvzdornosti a akumulace COR/LEA proteinů. V příspěvku je rovněž pojednána vernalizace ozimých obilovin se zaměřením na výsledky studií strukturní i funkční genomiky (epigenetická modifikace chromatinu, změny na úrovni transkriptomu, proteomu a metabolomu). Diskutovány jsou možné vzájemné interakce mezi signálními drahami regulujícími procesy chladové aklimace a vernalizace. (cs)
Title
  • Vliv chladové aklimace, deaklimace, reaklimace a vernalizace na odolnost pšenice a ječmene vůči nízkým teplotám
  • Vliv chladové aklimace, deaklimace, reaklimace a vernalizace na odolnost pšenice a ječmene vůči nízkým teplotám (cs)
  • The effects of cold acclimation, deacclimation, reacclimation and vernalization on frost tolerance in wheat and barley (en)
skos:prefLabel
  • Vliv chladové aklimace, deaklimace, reaklimace a vernalizace na odolnost pšenice a ječmene vůči nízkým teplotám
  • Vliv chladové aklimace, deaklimace, reaklimace a vernalizace na odolnost pšenice a ječmene vůči nízkým teplotám (cs)
  • The effects of cold acclimation, deacclimation, reacclimation and vernalization on frost tolerance in wheat and barley (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002265!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GP522/09/P621), P(GPP501/11/P637), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177753
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002265
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cereals; wheat; barley; cold acclimation; vernalization (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D845024FE375]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vybrané kapitoly z fyziologie rostlin a zemědělského výzkumu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kosová, Klára
  • Prášil, Ilja
  • Vítámvás, Pavel
  • Vlasáková, Eva
  • Prášilová, Pavla
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7427-087-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software