About: Inovace metod kontroly výživného stavu zemědělských půd fosforem z konsensu produkčního a environmentálního aspektu šetrného využívání přírodních zdrojů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Metodika řeší kontrolu efektivní zásoby fosforu v půdě z principu nepřekračování maximální a minimální koncentrace rozpustných frakcí fosforu v půdním roztoku, která je nezbytná k zajištění potřebné výše rostlinné produkce na produkčním pozemku. Nepřekračování maxima nezbytně nutné koncentrace rozpustných forem fosforu v půdním roztoku by mělo rovněž minimalizovat potenciální možnost ztrát fosforu z půdy pozemku povrchovým odtokem a podpovrchovým tokem vod. Základem řešení je standardizace metody extrakce půdního roztoku z půdy včetně specifikace analytické koncovky stanovení fosforu a specifikace vhodného rozpětí koncentrace fosforu půdního roztoku. Posledním krokem je informace o regresním vztahu víceúčelových půdních testů (extrakce vodou, acetátem amonným s přídavkem fluoridu amonného a půdního testu Mehlich 3) ve vztahu s koncentrací fosforu v půdním roztoku. Těsnost vztahu mezi půdním testem a koncentrací fosforu v půdním roztoku je využita k re-kalibraci P-hodnot půdních testů z konsensu produkčně environmentálního.
  • Metodika řeší kontrolu efektivní zásoby fosforu v půdě z principu nepřekračování maximální a minimální koncentrace rozpustných frakcí fosforu v půdním roztoku, která je nezbytná k zajištění potřebné výše rostlinné produkce na produkčním pozemku. Nepřekračování maxima nezbytně nutné koncentrace rozpustných forem fosforu v půdním roztoku by mělo rovněž minimalizovat potenciální možnost ztrát fosforu z půdy pozemku povrchovým odtokem a podpovrchovým tokem vod. Základem řešení je standardizace metody extrakce půdního roztoku z půdy včetně specifikace analytické koncovky stanovení fosforu a specifikace vhodného rozpětí koncentrace fosforu půdního roztoku. Posledním krokem je informace o regresním vztahu víceúčelových půdních testů (extrakce vodou, acetátem amonným s přídavkem fluoridu amonného a půdního testu Mehlich 3) ve vztahu s koncentrací fosforu v půdním roztoku. Těsnost vztahu mezi půdním testem a koncentrací fosforu v půdním roztoku je využita k re-kalibraci P-hodnot půdních testů z konsensu produkčně environmentálního. (cs)
  • Methodology solves efficient phosphorus supply levels of agricultural soils from agricultural and environmental consensus trough recognition of maximum and minimal concentration of soluble phosphorus fraction in soil solution which is really needed to keep reasonable crop production of agricultural fields. The limitation and do not crossing of necessary maximum P-concentration in soil solution also helps to minimize possible P-losses by surface runoff and subsurface flow. The basic step of solution is standardized laboratory technique extraction of soil solution from soil sample including also the terminal-analytical P determination. And then the estimation range of convenient P concentration in soil solution. The last step is regression between multi-nutrient soil tests (water extraction, ammonium acetate extraction with addition ammonium fluoride and Mehlich 3 soil test) and P-concentration in soil solution. In the case of close regression is then used for recalibration soil tests from agricultural-environmental consensus. (en)
Title
  • Inovace metod kontroly výživného stavu zemědělských půd fosforem z konsensu produkčního a environmentálního aspektu šetrného využívání přírodních zdrojů
  • Inovace metod kontroly výživného stavu zemědělských půd fosforem z konsensu produkčního a environmentálního aspektu šetrného využívání přírodních zdrojů (cs)
  • The innovation of methods to control phopshorus status of agricultural soil from consensus of agricultural and environmental aspects of frugal using natural resources (en)
skos:prefLabel
  • Inovace metod kontroly výživného stavu zemědělských půd fosforem z konsensu produkčního a environmentálního aspektu šetrného využívání přírodních zdrojů
  • Inovace metod kontroly výživného stavu zemědělských půd fosforem z konsensu produkčního a environmentálního aspektu šetrného využívání přírodních zdrojů (cs)
  • The innovation of methods to control phopshorus status of agricultural soil from consensus of agricultural and environmental aspects of frugal using natural resources (en)
skos:notation
  • 129699/2012-MZE-17221
  • RIV/00027006:_____/12:00002259!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH82281)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Úspory výdajů na P-hnojiva mohou být až na 75 % výměry (tj. 3 210 tisících ha)podniku Agroeko Žamberk, s.r.o. Při průměrné ceně kolem 58 Kč za 1 kg P je úspora na 1ha 730 Kč. Úspora v podniku může dosáhnout až 2,327 mil. Kč/rok, 11,785 mil. Kč/5 let.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 141945
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002259
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-7427-110-6
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • phosphorus; soil solution; soil testing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4284F5964475]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení pod č.j. 129699/2012-MZE-17221 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Odbor rostlinných komodit MZe Praha Smlouva o využití výsledku byla uzavřena s AGROEKO Žamberk, spol. s r.o., Zemědělská 1004, 564 01 Žamberk IČ: 42197082, zastoupený Karlem Jelínkem (jednatel), dne 16.7.2012 Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV: doc. Ing. Jiří Matula, CSc., e-mail: matula.jiri@email.cz ISBN 978-80-7427-110-6
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matula, Jiří
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software