About: Perspektivní genetické zdroje pšenice pro zvýšení diverzity technologických a nutričních parametrů zrna     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Kličovou roli pro detekci perspektivních genetických zdrojů pšenice v oblasti technologické a nutriční kvality má celá řada faktorů. Vedle možnosti získávání nových genetických zdrojů, jejich precizní registrace a odpovědné vedení polních hodnocení je nutné využití genetických přístupů v kombinaci s moderními analytickými postupy pokrývající širší komplex znaků a vlastností pšeničného zrna. Tyto požadavky potvrdily v našich analýzách hodnocení bílkovinných alel HMW a LMW gluteninů. Z laboratorních metod lze za velmi prespektivní považovat metody retenční kapacity mouky a frakcionaci bílkovin v kombinaci s možností jejich predikce pomocí NIR spektroskopie. Byly zjištěny řady materiálů s extrémní úrovní obsahu bílkovin a hodnoty Zelenyho sedimentace. Linie krajových odrůd pšenic významně překonávali současné registrované odrůdy v objemu a tvaru pečiva.
  • Kličovou roli pro detekci perspektivních genetických zdrojů pšenice v oblasti technologické a nutriční kvality má celá řada faktorů. Vedle možnosti získávání nových genetických zdrojů, jejich precizní registrace a odpovědné vedení polních hodnocení je nutné využití genetických přístupů v kombinaci s moderními analytickými postupy pokrývající širší komplex znaků a vlastností pšeničného zrna. Tyto požadavky potvrdily v našich analýzách hodnocení bílkovinných alel HMW a LMW gluteninů. Z laboratorních metod lze za velmi prespektivní považovat metody retenční kapacity mouky a frakcionaci bílkovin v kombinaci s možností jejich predikce pomocí NIR spektroskopie. Byly zjištěny řady materiálů s extrémní úrovní obsahu bílkovin a hodnoty Zelenyho sedimentace. Linie krajových odrůd pšenic významně překonávali současné registrované odrůdy v objemu a tvaru pečiva. (cs)
  • There are many factors playing the key roll for detection of perspective genetic resources in the field of technological and nutritive quality. Besides possibilities of searching of new genetic resources, their precise registration and responsible field management, it is necessary to use new genetic methods in the combination with modern analytical procedures covering a wider complex of grain parameters. In our analyses, these demands were confirmed by the method of HMW and LMW glutenin characteristics. As very perspective analytical methods, it is possible to emphasize the retention capacity of flour and protein fractionation in the combination with their NIR spectroscopy prediction. We found out several materials with the extreme level of protein content and values of Zeleny sedimentation. The lines originated from wheat landraces significantly surpassed current registered varieties in bread volume and shape index. (en)
Title
  • Perspektivní genetické zdroje pšenice pro zvýšení diverzity technologických a nutričních parametrů zrna
  • Perspektivní genetické zdroje pšenice pro zvýšení diverzity technologických a nutričních parametrů zrna (cs)
  • Perspective genetic resources for diversity increasing of technological and nutritional grain parameters (en)
skos:prefLabel
  • Perspektivní genetické zdroje pšenice pro zvýšení diverzity technologických a nutričních parametrů zrna
  • Perspektivní genetické zdroje pšenice pro zvýšení diverzity technologických a nutričních parametrů zrna (cs)
  • Perspective genetic resources for diversity increasing of technological and nutritional grain parameters (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002196!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH91184), Z(MZE0002700604)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 158326
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002196
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; genetic resources; grain quality; perspective analytical methods (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B25901DB6C9D]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Výzkumná stanice vinařská Karštejn
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuální otázky v práci s genetickými zdroji rostlin a zhodnocení výsledků Národního programu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bradová, Jana
  • Hermuth, Jiří
  • Papoušková, Ludmila
  • Štočková, Lenka
  • Dotlačil, Ladislav
  • Dvořáček, Václav
  • Prohasková, Anna
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7427-094-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software