About: Průzkum bakteriální tečkovitosti rajčete v ČR, diagnostika a ochrana     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Bakteriální tečkovitost rajčete patří v ČR k nejrozšířenějsím chorobám keříčkových rajčat. Nejvyšší škodlivost způsobuje choroba v oblastech jejich intenzivního pěstování na jižní Moravě, a to na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku. Příznaky tečkovitosti může vyvolat nejen bakterie Pseudomonas syringae pv. tomato, ale i bakterie P.s.pv.syringae, která je polyfágní. K rozlišení obou bakterií byly použity různé jednoduché diagnostické testy. Z celkového počtu 100 ověřovaných izolátů patřilo k P.s. pv. tomato 77% izolátů, z nichž 53% reagovalo křížové také s antisérem pro P.s.pv.syringae. U 19% izolátů nebylo možné určit patovar, protože reagovaly obdobně s oběma antiséry. Z praktického hlediska však není nutné přesně určit patovar druhu P. syringae, protože ochranná opatření jsou v obou případech stejná. V ochraně proti oběma bakteriím se používají měďnaté přípravky. Literární prameny uvádějí, že měďnaté látky ve směsi s mankozebem jsou účinnější než přípravky samotné a že potlačují především bakteriální kmeny rezistentní k mědi.
  • Bakteriální tečkovitost rajčete patří v ČR k nejrozšířenějsím chorobám keříčkových rajčat. Nejvyšší škodlivost způsobuje choroba v oblastech jejich intenzivního pěstování na jižní Moravě, a to na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku. Příznaky tečkovitosti může vyvolat nejen bakterie Pseudomonas syringae pv. tomato, ale i bakterie P.s.pv.syringae, která je polyfágní. K rozlišení obou bakterií byly použity různé jednoduché diagnostické testy. Z celkového počtu 100 ověřovaných izolátů patřilo k P.s. pv. tomato 77% izolátů, z nichž 53% reagovalo křížové také s antisérem pro P.s.pv.syringae. U 19% izolátů nebylo možné určit patovar, protože reagovaly obdobně s oběma antiséry. Z praktického hlediska však není nutné přesně určit patovar druhu P. syringae, protože ochranná opatření jsou v obou případech stejná. V ochraně proti oběma bakteriím se používají měďnaté přípravky. Literární prameny uvádějí, že měďnaté látky ve směsi s mankozebem jsou účinnější než přípravky samotné a že potlačují především bakteriální kmeny rezistentní k mědi. (cs)
  • Bacterial speck of tomato belongs to the most widespread diseases of determinate tomato in CR. The highest harm causes disease in areas of their intensive cultivation in the Southern Moravia in Znojemsko, Břeclavsko a Hodonínsko. The speck symptoms causes not only Pseudomas syringae pv. tomato, but also P.s.pv.syringae that is polyphagous bacterium. The various easy diagnostics tests were used for distinguishing of the both bacteria. Of the 100 isolates tested, 77% isolates belonged to P.S.pv.tomato, from which 53% crossreacted also with antibody for P.s.pv.syringae. The pathovar could not be determined at 19% of isolates, because they reacted similarly with both of antibodies. In practical terms, it is not necessery to specify a pathovar of P. syringae species, because protective measures are the same in both cases. Copper products are used in protection of tomato against both bacteria. Literary sources indicate the copper substances in a mixture with maneb or mancozeb are more efficient than product themselves and particularly inhibit bacterial strains resistant to copper. (en)
Title
  • Průzkum bakteriální tečkovitosti rajčete v ČR, diagnostika a ochrana
  • Průzkum bakteriální tečkovitosti rajčete v ČR, diagnostika a ochrana (cs)
  • A survay of bacterial speck of tomato in CR, diagnostics and protection (en)
skos:prefLabel
  • Průzkum bakteriální tečkovitosti rajčete v ČR, diagnostika a ochrana
  • Průzkum bakteriální tečkovitosti rajčete v ČR, diagnostika a ochrana (cs)
  • A survay of bacterial speck of tomato in CR, diagnostics and protection (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/12:00002129!RIV13-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002700604)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 163373
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/12:00002129
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • diagnostics; protection; Pseudomans syringae pv. tomato; P.s.pv.syringae (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DDCB66B8B232]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zahradnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kokošková, Blanka
  • Pouvová, D.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1213-7596
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software