About: Aktuální pěstitelsko-technologické vlastnosti vybraných waxy hexaploidních pšenic v podmínkách České republiky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The morphology-phenological classification and selected technology parameters were determined for four wheat materials with low content of amylose (waxy wheat) and two standard spring wheat varieties from the harvest in 2010. Rheological characteristics were measured by apparatus Mixolab. Waxy wheat showed higher water binding capacity and protein content, lower starch content and average value of Zeleny sedimentation in comparison with standard wheat varieties. From rheological characteristics determined by Mixolab it is evident weak gluten and specific behaviour of starch component in waxy materials. (en)
  • U čtyř pšeničných materiálů s nízkým obsahem amylosy (waxy pšenice) a dvou standardních odrůd jarní pšenice ze sklizně 2010 bylo provedeno morfologicko-fenologické hodnocení, stanoveny vybrané technologické parametry a pomocí přístroje Mixolab byly charakterizovány reologické vlastnosti. Waxy materiály vykazovaly v porovnání se standardními odrůdami vysokou vaznost vody, vyšší obsah dusíku, nižší obsah škrobu a průměrnou hodnotu Zeleny sedimentace. Z reologických parametrů stanovených na Mixolabu je patrný slabý lepek a specifické chování škrobové složky ve waxy pšenicích.
  • U čtyř pšeničných materiálů s nízkým obsahem amylosy (waxy pšenice) a dvou standardních odrůd jarní pšenice ze sklizně 2010 bylo provedeno morfologicko-fenologické hodnocení, stanoveny vybrané technologické parametry a pomocí přístroje Mixolab byly charakterizovány reologické vlastnosti. Waxy materiály vykazovaly v porovnání se standardními odrůdami vysokou vaznost vody, vyšší obsah dusíku, nižší obsah škrobu a průměrnou hodnotu Zeleny sedimentace. Z reologických parametrů stanovených na Mixolabu je patrný slabý lepek a specifické chování škrobové složky ve waxy pšenicích. (cs)
Title
  • Aktuální pěstitelsko-technologické vlastnosti vybraných waxy hexaploidních pšenic v podmínkách České republiky
  • Aktuální pěstitelsko-technologické vlastnosti vybraných waxy hexaploidních pšenic v podmínkách České republiky (cs)
  • Actual growing and technological characteristics of selected waxy hexaploid wheat in conditions of Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Aktuální pěstitelsko-technologické vlastnosti vybraných waxy hexaploidních pšenic v podmínkách České republiky
  • Aktuální pěstitelsko-technologické vlastnosti vybraných waxy hexaploidních pšenic v podmínkách České republiky (cs)
  • Actual growing and technological characteristics of selected waxy hexaploid wheat in conditions of Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/10:00001394!RIV11-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002700604)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12,věd.př.
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 245787
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/10:00001394
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • waxy wheat; starch; amylose; Mixolab (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3B3EF4E33437]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 58
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Papoušková, Ludmila
  • Stehno, Zdeněk
  • Dvořáček, Václav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software