About: Modelování využití dusíku z půdy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The programmes are aimed at increasing effectivity of nitrogen utilization by crops and reduction of N losess due to leaching. Higher effectivity of N use and reduction of N losess to environment is important issue for both, farmers and environment. There are two models for download programmed in MS Excel, contributing to the above aims. The first one, simulates and visualizes depletion of avalaible N supply from a soil profile in relation to root system distribution and it calculates the shortage or surplus of N in soil for satisfying N demand of wheat crop at specific yield levels. Further, simple model for indication of nitrate leaching risk to deep subsoil layers is described. Together with the models information about actual use of crop models, esp. in plant nutrition and agroecology, other web sources and list of relevant literature are supplied. (en)
  • Publikované programy jsou určeny jako pomůcka pro zvýšení efektivnosti využití dusíku plodinami a snížení ztrát vyplavením. Vyšší efektivnost využití N a současně snížení ztrát dusíku od prostředí je v zájmu zemědělce i životního prostředí. V této aplikaci jsou k dispozici ke stažení dva modely vytvořené v tabulkovém procesoru MS Excel, které k uvedeným cílům přispívají. První model simuluje a názorně ukazuje využití dostupné zásoby dusíku v půdním profilu v závislosti na kořenovém systému a počítá nedostatek nebo přebytek N v půdě pro pokrytí potřeby porostu pšenice při stanoveném výnosu. V další části je popsán návod na sestavení a použití jednoduchého modelu pro indikaci rizika vyplavení nitrátového dusíku do hlubších vrstev podorničí. Modely jsou doplněny o informace o současných možnostech využití plodinových modelů v zemědělství zvláště v oblasti výživy a hnojení rostlin a agroekologie, další internetové odkazy a seznam doplňující literatury.
  • Publikované programy jsou určeny jako pomůcka pro zvýšení efektivnosti využití dusíku plodinami a snížení ztrát vyplavením. Vyšší efektivnost využití N a současně snížení ztrát dusíku od prostředí je v zájmu zemědělce i životního prostředí. V této aplikaci jsou k dispozici ke stažení dva modely vytvořené v tabulkovém procesoru MS Excel, které k uvedeným cílům přispívají. První model simuluje a názorně ukazuje využití dostupné zásoby dusíku v půdním profilu v závislosti na kořenovém systému a počítá nedostatek nebo přebytek N v půdě pro pokrytí potřeby porostu pšenice při stanoveném výnosu. V další části je popsán návod na sestavení a použití jednoduchého modelu pro indikaci rizika vyplavení nitrátového dusíku do hlubších vrstev podorničí. Modely jsou doplněny o informace o současných možnostech využití plodinových modelů v zemědělství zvláště v oblasti výživy a hnojení rostlin a agroekologie, další internetové odkazy a seznam doplňující literatury. (cs)
Title
  • Modelování využití dusíku z půdy
  • Modeling of soil nitrogen use (en)
  • Modelování využití dusíku z půdy (cs)
skos:prefLabel
  • Modelování využití dusíku z půdy
  • Modeling of soil nitrogen use (en)
  • Modelování využití dusíku z půdy (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/09:00001006!RIV10-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002700604)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 326981
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/09:00001006
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Modely využití dusíku
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • soil nitrogen; uptake; utilization; soil profile; losess; leaching; mathematical model (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EAF910419328]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...okalizaceVysledku
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Modely jsou naprogramované v prostředí MS Excel.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Haberle, Jan
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 34 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software