Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Vybrané pluchaté pšenice – pšenice jednozrnka a dvouzrnka, byly po dva roky hodnoceny standardními metodami hodnocení ječného sladu. Z dosaţených výsledků vyplynuly následující rozdíly: zrno odrůd pluchaté pšenice měly niţší klíčivost a vyšší obsah bílkovin. Tyto parametry omezují sladařské vyuţití a nepříznivě ovlivňují jakost připraveného sladu. Ve srovnání s kontrolními odrůdami ječmene vykazovaly odrůdy pšenice dvouzrnky vyšší aktivitu ?-amylázy. Této vlastnosti, vyšší enzymatické síle pšenice dvouzrnky, by se mohlo vyuţít jako nosiče amylolytické aktivity.
- Vybrané pluchaté pšenice – pšenice jednozrnka a dvouzrnka, byly po dva roky hodnoceny standardními metodami hodnocení ječného sladu. Z dosaţených výsledků vyplynuly následující rozdíly: zrno odrůd pluchaté pšenice měly niţší klíčivost a vyšší obsah bílkovin. Tyto parametry omezují sladařské vyuţití a nepříznivě ovlivňují jakost připraveného sladu. Ve srovnání s kontrolními odrůdami ječmene vykazovaly odrůdy pšenice dvouzrnky vyšší aktivitu ?-amylázy. Této vlastnosti, vyšší enzymatické síle pšenice dvouzrnky, by se mohlo vyuţít jako nosiče amylolytické aktivity. (cs)
- Selected hulled wheat species– emmer and einkorn were evaluated during two years by standard methods for evaluating of barley malt. From the results, it is clear that hulled wheat species had higher protein content and lower germinative capacity than control barley varieties. These features delimit hulled wheat malt for malting and unfavourably affect quality of malt. On the other side, emmer wheat possesses higher beta-amylases activity in comparison to barley. It predicts this wheat for its utilization as carrier of amylolytic enzymes. (en)
|
Title
| - Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz
- Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz (cs)
- Usability of selected hulled wheat species as a amylases source (en)
|
skos:prefLabel
| - Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz
- Využitelnost vybraných materiálů pluchatých pšenic jako zdrojů amyláz (cs)
- Usability of selected hulled wheat species as a amylases source (en)
|
skos:notation
| - RIV/00027006:_____/09:00000849!RIV10-MZE-00027006
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/00027006:_____/09:00000849
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - hulled wheats; emmer wheat; einkorn wheat; malt (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Janovská, Dagmar
- Stehno, Zdeněk
- Prokeš, J.
- Hartman, I.
|
issn
| |
number of pages
| |