About: Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Hop is important crop in the Czech Republic. Hop germplasm is maintained in the field collectíon and this fact increases risk of accidental lost of genotype. Conservatíon of hop germplasm by means of cryopreservation decreases risks of genotype lost. Plant samples are stored at ultralow temperature that stopped all biochemical processes. The samples can be stored without any changes for many years. This methodology describes procedure of material preparation, explant preculture and dehydration, shoot tip cryopreservation and recovery. Principles of safe genotype storage and recovery are defined. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize the hop cryopreservation method in the frame of %22National Programme on Conservatíon and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture%22. (en)
  • Chmel patří mezi naše významné plodiny. Tato plodina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu chmele v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypu. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která zastavuje všechny biochemické procesy. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, postup oružování rostlin, jejich dehydrataci, kryoprezervaci a regeneraci. Jsou definovány zásady, které umožňují bezpečné uchování genotypů chmele a jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je MZe, která ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství%22.
  • Chmel patří mezi naše významné plodiny. Tato plodina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu chmele v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypu. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která zastavuje všechny biochemické procesy. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, postup oružování rostlin, jejich dehydrataci, kryoprezervaci a regeneraci. Jsou definovány zásady, které umožňují bezpečné uchování genotypů chmele a jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je MZe, která ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství%22. (cs)
Title
  • Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace
  • Conservatíon of hop germplasm collectíon {Humulus lupulus, L.) by means of cryopreservation (en)
  • Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace (cs)
skos:prefLabel
  • Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace
  • Conservatíon of hop germplasm collectíon {Humulus lupulus, L.) by means of cryopreservation (en)
  • Konzervace genetických zdrojů chmele {Humulus lupulus, L.) pomocí metody kryoprezervace (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/08:00000364!RIV09-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002700602)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství ČR
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Využití metodiky zvyšuje bezpečnost uložení genetických zdrojů chmele a snížuje riziko náhodné ztráty vybraných klonů.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 375511
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/08:00000364
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 3150/09
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hop cryopreservation; biodiversity saving; ultra-low temperatures (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B9F0F3F2D3AB]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Smlouva o uplatnění metodiky č. 47322/08-18020
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Faltus, Miloš
  • Zámečník, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software