About: Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pro úspěšnou kryoprezervaci vzrostných vrcholů vegetativně množených rostlin je nutné z nich odebrat přebytečnou vodu. Čím méně bude vody v pletivu vzrostných vrcholů tím se během chlazení nebo ohřevu bude tvořit méně nebezpečných krystalů ledu. Testovaly se dvě metody dehydratace. První metoda je založena na dehydrataci vzrostných vrcholů proudem vzduchu v laminárním boxu. Dehydrataci vzrostných vrcholů bramboru nebylo možné vysvětlit pomocí známých charakteristik vodního provozu rostlin. Druhá metoda je založena na dehydrataci do vyrovnání nad nasycenými roztoky. Data získaná pomocí této metody bylo možné vysvětlit pomocí kinetiky prvního řádu. Počáteční část ztráty vody by a založena na kinetice prvního řádu. Rychlost ztráty vody v první části dehydratace je závislá na relativní vlhkosti prostředí na rozdíl od druhé části. Řízená dehydratace vzrostných vrcholů nad nasycenými roztoky je vhodná pro určení kritické rychlosti a úrovně dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci.
  • Pro úspěšnou kryoprezervaci vzrostných vrcholů vegetativně množených rostlin je nutné z nich odebrat přebytečnou vodu. Čím méně bude vody v pletivu vzrostných vrcholů tím se během chlazení nebo ohřevu bude tvořit méně nebezpečných krystalů ledu. Testovaly se dvě metody dehydratace. První metoda je založena na dehydrataci vzrostných vrcholů proudem vzduchu v laminárním boxu. Dehydrataci vzrostných vrcholů bramboru nebylo možné vysvětlit pomocí známých charakteristik vodního provozu rostlin. Druhá metoda je založena na dehydrataci do vyrovnání nad nasycenými roztoky. Data získaná pomocí této metody bylo možné vysvětlit pomocí kinetiky prvního řádu. Počáteční část ztráty vody by a založena na kinetice prvního řádu. Rychlost ztráty vody v první části dehydratace je závislá na relativní vlhkosti prostředí na rozdíl od druhé části. Řízená dehydratace vzrostných vrcholů nad nasycenými roztoky je vhodná pro určení kritické rychlosti a úrovně dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci. (cs)
  • The water content in shoot tips of vegetatively propagated crops has to be lowered for their successful cryopreservation. The less water in the tissue the less dangerous ice crystals occurred during cooling and/or warming of the shoot tip. Two methods of shoot tips dehydration were tested. By the first method the potato shoot tips were dehydrated on the bench of laminar flow box in the open Petri dishes. The dehydration was not evaluated according to the known water relation. The second method - dehydration over the different saturated salts solutions to the equilibrium was possible to evaluate according to the first order kinetics. The dehydration of both dormant apple buds and Allium shoot tips was separated in the two parts according to the dehydration rate. From the beginning the rate of dehydration was dependent on relative humidity. Following the second part of dehydration was slower and was not dependent on relative humidity. The controlled dehydration over saturated salt solution can be descr (en)
Title
  • Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin
  • Dehydration methods of shoot tips for cryopreservation of vegetatively propagated plants (en)
  • Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin (cs)
skos:prefLabel
  • Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin
  • Dehydration methods of shoot tips for cryopreservation of vegetatively propagated plants (en)
  • Metody dehydratace vzrostných vrcholů pro kryoprezervaci vegetativně množených plodin (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/07:2124!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 573;576
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3039), Z(MZE0002700602)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 433464
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/07:2124
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • shoot tips; vegetatively propagated plants; dehydratation; cryopreservation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [ADFAA32B3D70]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha - Ruzyně
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vliv abiotických a biotických stresorů na vlystnosti rosltin 2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Faltus, Miloš
  • Zámečník, Jiří
  • Bilavčík, Alois
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • powerprint s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87011-00-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software