About: TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Termoanalytické vlastnosti oloupaných semen ředkvičky Maria exponovaných v prostředí o různých relativních vlhkostech byly studovány při nízkých teplotách pomocí termomechanické analýzy (TMA) a diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na TMA křivkách byl při chlazení pozorován jeden zlom, při následném ohřevu dva zlomy. Po expozici vyššími relativními vlhkostmi rostla intenzita druhého zlomu, avšak teplota zlomů na TMA křivkách na relativní vlhkosti nezávisela.Při chlazení se na DSC křivkách při všech zvolených relativních vlhkostech objevuje jeden široký exotermický pík (krystalizace). Při následném ohřevu byly pozorovány při všech zvolených relativních vlhkostech dva endotermické píky (tání). Entalpie krystalizace při chlazení se prakticky rovná součtu entalpií obou tání při ohřevu. To znamená, že při krystalizaci dochází k fázové separaci. Entalpie tání s maximem při vyšší teplotě roste s rostoucí relativní vlhkostí, při které byla semena před měřením exponována. Při ohřevu nejdříve taje koncen
  • Termoanalytické vlastnosti oloupaných semen ředkvičky Maria exponovaných v prostředí o různých relativních vlhkostech byly studovány při nízkých teplotách pomocí termomechanické analýzy (TMA) a diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). Na TMA křivkách byl při chlazení pozorován jeden zlom, při následném ohřevu dva zlomy. Po expozici vyššími relativními vlhkostmi rostla intenzita druhého zlomu, avšak teplota zlomů na TMA křivkách na relativní vlhkosti nezávisela.Při chlazení se na DSC křivkách při všech zvolených relativních vlhkostech objevuje jeden široký exotermický pík (krystalizace). Při následném ohřevu byly pozorovány při všech zvolených relativních vlhkostech dva endotermické píky (tání). Entalpie krystalizace při chlazení se prakticky rovná součtu entalpií obou tání při ohřevu. To znamená, že při krystalizaci dochází k fázové separaci. Entalpie tání s maximem při vyšší teplotě roste s rostoucí relativní vlhkostí, při které byla semena před měřením exponována. Při ohřevu nejdříve taje koncen (cs)
  • Thermoanalytical properties of peeled off radish seeds and exposed in atmosphere of different relative humidity were measured at low temperatures using of thermomechanical analysis(TMA) and differential scanning calorimetry (DSC). One effect was found on TMA curves during cooling. Two effects were found during following heating. Intensity of the second effect increases with increasing relative humidity but temperatures of the effects do not depend. One exothermic peak (crystallization) was found on DSC curves during cooling. Two endothermic effects (melting) were found on DSC curves at heating. Enthalpy of crystallization and of the second peak increase with increasing humidity. Crystallization enthalpy equals approximately to the sum of melting enthalpy of both peaks. It was found that phase separation occurred during heating. At heating more concentrated solid solution melts at first. Enthalpy of this peak does not depend on water content. Temperature of TMA and DSC effects are similar for correspo (en)
Title
  • TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách
  • TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách (cs)
  • TMA and SC Study of Radish Seeds at Low Temperatures (en)
skos:prefLabel
  • TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách
  • TMA a DSC studium semen ředkvičky Maria při nízkých teplotách (cs)
  • TMA and SC Study of Radish Seeds at Low Temperatures (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/07:2083!RIV08-GA0-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 143;146
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA522/04/0384)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 455276
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/07:2083
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • seeds, phase separation, thermomechanical analysis, differential scanning calorimetry (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [ECEA036ED180]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Medlov, Českomoravská vysočina
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Pardubice
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 29. Mezinárodní česká a slovenský kalorimetrický seminář
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zámečník, Jiří
  • Černošková, Eva
  • Pustková, Pavla
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7194-957-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software