About: Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Content of starch and its fractions was determined in 23 winter wheat varieties, registered in the Czech Republic, during years 2005 and 2006. Effects of different wheat variety, baking quality and year on starch and starch fraction contents were tested. The total starch content was measured by polarimetric method according to Ewers (ČSN 560512-16). Content of amylose was detected by enzymatic method (Amylose/Amylopectine assay kit, Megazyme). There were not detected any statistical significant differences of starch and starch fraction contents among registered wheat varieties. Significant differences in starch content were found between two categories of wheat baking quality (B and C). The external conditions in both tested years were most important factor that affected the content of starch and its fraction. (en)
  • Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. V takových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. při výrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa – vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, které vzhledem ke
  • Škrob je jedna z hlavních složek pšeničného zrna a proto jeho obsah a chemické složení velmi ovlivňuje kvalitu produktů získávaných z pšenice. Převážná většina nativních škrobů je směsí amylosy a amylopektinu. Navzdory intenzivnímu studiu biosyntézy škrobu není stále ještě přesně znám mechanismus syntézy amylopektinu. Na syntéze amylosy se podílí enzym GBSS1, který se nachází v rostlinách. U některých obilovin byly vyšlechtěny odrůdy, u nichž se tento enzym nevytváří vůbec nebo pouze v malém množství. V takových případech nedochází k žádné nebo pouze částečné syntéze amylosy a škrobové zrno se skládá výhradně nebo převážně z amylopektinu (odrůda jarní pšenice Penawawa-X). Tyto odrůdy obilovin se nazývají waxy odrůdy a mají specifické využití např. při výrobě asijských nudlí (Suszkiw, 2005). U některých odrůd naopak převládá amylosa – vysoce amylosní škroby (Velíšek, 1999). Některé studie ukazují, že tyto vysoce amylosní škroby, např. u pšenice, mají velký podíl resistentních škrobů, které vzhledem ke (cs)
Title
  • Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice
  • Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice (cs)
  • Evaluation of the starch content and its fractions in grains of selected winter wheat varieties (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice
  • Hodnocení obsahu škrobu a jeho frakcí v zrnu vybraných odrůd ozimé pšenice (cs)
  • Evaluation of the starch content and its fractions in grains of selected winter wheat varieties (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/07:2047!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 0;0
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G58076)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 424509
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/07:2047
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • common wheat; starch; amylase; amylopectine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9D2A4DD50BF1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Analýza , reakce a biologické účinky polysacharidů a jejich derivátů, inženýrské aspekty produkce na bázi polysacharidů
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Papoušková, Ludmila
  • Dvořáček, Václav
  • Sedláček, T.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká chemická společnost
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-30-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software