About: Opakovaná dehydratace semen pažitek a ředkvičky při pokojové teplotě     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Obsah vody v semenech pažitky pražské, pažitky jemné a ředkvičky Maria byl studován diferencialní skenovací kalorimetrii (DSC) a termogravimetrií (TG). Semena byla podrobena cyklu dehydratace I -> hydratace ->dehydratace II. Dehydratace probíhá reversibilně ve dvou krocích, 70 a 110 °C. Aktivační energie zůstávají při opakované dehydratací prakticky nezměněné. Teplotní závislosti dehydratace (nejrychleji probíhá v rozmezí teplot -80-90 °C) a hodnot aktivačních energií odpovídají uvolňování povrchově i adsorbované vody. V semenech pažitek se v průběhu studovaného cyklu obsah vody změnilo 9.5 hm. %, u semen ředkvičky Maria o 6 hm.%. V suchém prostředí probíhá za laboratorní teploty reversibilní dehydratace studovaných semen. Jedná se o povrchově vázanou vodu,obsah vody v semenech se nemění. To je z hlediska vitality semen velmi důležité.
  • Obsah vody v semenech pažitky pražské, pažitky jemné a ředkvičky Maria byl studován diferencialní skenovací kalorimetrii (DSC) a termogravimetrií (TG). Semena byla podrobena cyklu dehydratace I -> hydratace ->dehydratace II. Dehydratace probíhá reversibilně ve dvou krocích, 70 a 110 °C. Aktivační energie zůstávají při opakované dehydratací prakticky nezměněné. Teplotní závislosti dehydratace (nejrychleji probíhá v rozmezí teplot -80-90 °C) a hodnot aktivačních energií odpovídají uvolňování povrchově i adsorbované vody. V semenech pažitek se v průběhu studovaného cyklu obsah vody změnilo 9.5 hm. %, u semen ředkvičky Maria o 6 hm.%. V suchém prostředí probíhá za laboratorní teploty reversibilní dehydratace studovaných semen. Jedná se o povrchově vázanou vodu,obsah vody v semenech se nemění. To je z hlediska vitality semen velmi důležité. (cs)
  • Water content in chive and radish seeds was studied by DSC and TG. The seeds were subjected to cycle: dehydration I -> hydration -> dehydration II. It was found that dehydration runs in two steps, 70 and 110 °C. Activation energies of dehydrations remain, drastically not changed. Temperature dependences of dehydration (the highest speeds are in the range of temperatures 80 – 90 °C) and of values of activation energies correspond to values for water adsorbed on the surface. It follows from TG measurements that dehydration processes take place very similar and are finished fourteenth day. Water content in chive seeds was changed during above mentioned cycle by ~ 9.5 wt %, in the radish seeds) ~6 wt %.It was found that in a dry atmosphere repeated dehydrations of the seeds under study take place reproducibly. This is the question of water absorbed on the surface of the seeds; water content inside the seeds is not changed. It is important from the point of view of their biological survival. (en)
Title
  • Opakovaná dehydratace semen pažitek a ředkvičky při pokojové teplotě
  • Opakovaná dehydratace semen pažitek a ředkvičky při pokojové teplotě (cs)
  • Repeated Dehydration of Chive and Radish Seeds at Room Temperature (en)
skos:prefLabel
  • Opakovaná dehydratace semen pažitek a ředkvičky při pokojové teplotě
  • Opakovaná dehydratace semen pažitek a ředkvičky při pokojové teplotě (cs)
  • Repeated Dehydration of Chive and Radish Seeds at Room Temperature (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/06:2970!RIV08-GA0-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 63;66
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA522/04/0384)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 490614
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/06:2970
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • seeds, dehydration, differential scanning calorimetry, thermogravimetry. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6C2C1FB8EE9C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Polana u Hriňove Slovenská republika
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Univerzita Pardubice
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 28. Mezinárodní slovenský a český kalorimetrický seminář
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zima, Vítězslav
  • Zámečník, Jiří
  • Černošková, Eva
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Pardubice
https://schema.org/isbn
  • 80-7194-859-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software