About: výzkum v České republice se zaměřením na travní porosty     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In our paper we evaluate the influence of three levels of intensity of utilisation (two, three and four cuts) with homogeneous level of fertilizing on yield, quality and utilisation of fodder by cattle. We carried out a model calculation of the need of cattle herd for farming utilisation of grasslands on the basis of exact results completed with accessible literary sources on fodder intake by cattle at the stated intensity of utilisation. Dry matter production of economic yield in the average of evaluated sites and treatments decreases from a two-cut to four-cut utilisation from 8.05 t.ha-1 to 6.42 t.ha-1 and calculated dry matter production of economic yield for the model area of 500 thousand ha of grasslands is 4,025 thousand t at the two-cut system, 3,665 thousand ha at the three-cut system and 3,210 thousand ha at the four-cut system. Total annual dry matter intake by a model dairy cow is 4.21 t DM per a head a year for the grassland utilised in a two-cut system, 4,79 t DM for a three-cut system (en)
  • V příspěvku hodnotíme vliv tří intenzit využívání (dvou, tří a čtyřsečné) travních porostů při jednotné úrovni hnojení na výnos, kvalitu a využití píce skotem. Na základě exaktních výsledků doplněných o dostupné literární údaje o příjmu píce skotem při uvedené intenzitě využívání jsme provedli modelový výpočet potřeby stáda skotu pro zemědělské využití travních porostů. Produkce sušiny hospodářského výnosu v průměru hodnocených stanovišť a variant se snižuje od dvousečného ke čtyřsečnému využití z 8,05 t.ha-1 na 6,42 t.ha-1 a vypočtená produkce sušiny hospodářského výnosu na modelovou výměru 500 tis. ha travních porostů je při dvousečném využití 4025 tis. t, při třísečném 3665 tis. t a při čtyřsečném využití klesá až na 3210 tis. t. Kvalita píce se naopak zvyšuje od dvousečného ke čtyřsečnému využívání. Celkový roční příjem sušiny modelovou dojnicí (600 kg ž. hm.) potom činí u travního porostu bez jádra s dvousečným využíváním 4,21 t sušiny na ks a rok, u třísečného 4,79 a u čtyřsečného 5,56 t sušiny
  • V příspěvku hodnotíme vliv tří intenzit využívání (dvou, tří a čtyřsečné) travních porostů při jednotné úrovni hnojení na výnos, kvalitu a využití píce skotem. Na základě exaktních výsledků doplněných o dostupné literární údaje o příjmu píce skotem při uvedené intenzitě využívání jsme provedli modelový výpočet potřeby stáda skotu pro zemědělské využití travních porostů. Produkce sušiny hospodářského výnosu v průměru hodnocených stanovišť a variant se snižuje od dvousečného ke čtyřsečnému využití z 8,05 t.ha-1 na 6,42 t.ha-1 a vypočtená produkce sušiny hospodářského výnosu na modelovou výměru 500 tis. ha travních porostů je při dvousečném využití 4025 tis. t, při třísečném 3665 tis. t a při čtyřsečném využití klesá až na 3210 tis. t. Kvalita píce se naopak zvyšuje od dvousečného ke čtyřsečnému využívání. Celkový roční příjem sušiny modelovou dojnicí (600 kg ž. hm.) potom činí u travního porostu bez jádra s dvousečným využíváním 4,21 t sušiny na ks a rok, u třísečného 4,79 a u čtyřsečného 5,56 t sušiny (cs)
Title
  • výzkum v České republice se zaměřením na travní porosty
  • výzkum v České republice se zaměřením na travní porosty (cs)
  • Fodder research in the Czech republic focused on permanent grasslands (en)
skos:prefLabel
  • výzkum v České republice se zaměřením na travní porosty
  • výzkum v České republice se zaměřením na travní porosty (cs)
  • Fodder research in the Czech republic focused on permanent grasslands (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/06:2887!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 21;27
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3018), Z(MZE0002700601)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 508500
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/06:2887
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Fodder research; permanent grasslands (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0A6736A11FF3]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • VÚTPHP Banská Bystrica
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • VÚTPHP Banská Bystrica
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Trávne porasty-súčast horského polnohospodárstva a krajiny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kohoutek, Alois
  • Pozdíšek, J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚTPHP Banská Bystrica
https://schema.org/isbn
  • 80-88872-56-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software