About: Odrůda pšenice dvouzrnky Rudico     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • S cílem rozšířit spektrum pěstovaných plodin především pro oblast ekologického zemědělství, byl z kolekce genetických zdrojů vytipován pěstitelsky zajímavý genotyp pšenice dvouzrnky. Hromadným výběrem byl získán materiál pozdější v dozrávání, odolný k houbovým chorobám, s relativně vysokým výnosovým potenciálem. Od roku 2006 je právně chráněn jako odrůda Rudico. Je to pluchatá pšenice a s podílem pluch, který se pohybuje těsně kolem 20 %. Je vysoce odolná řadě chorob jako např. padlí travnímu, Pyrenophora, Septoria tritici, Septoria nodorum.. Středně odolává též fuzariózám. Z jakostních parametrů zrna je významný vysoký podíl hrubých bílkovin (19 – 20 %) a obsah lepku cca 45 %. Hodnota sedimentačního testu v SDS se pohybuje mezi 35 až 40 ml. Výnos zrna je na tento druh pšenice velmi vysoký a dosahuje za příznivých podmínek až 3 t/ha, Vzhledem k tomu, že pšenice dvouzrnka není dosud v konvenční zemědělské praxi rozšířena, je odrůda Rudico určena především pro ekologický způsob pěstován
  • S cílem rozšířit spektrum pěstovaných plodin především pro oblast ekologického zemědělství, byl z kolekce genetických zdrojů vytipován pěstitelsky zajímavý genotyp pšenice dvouzrnky. Hromadným výběrem byl získán materiál pozdější v dozrávání, odolný k houbovým chorobám, s relativně vysokým výnosovým potenciálem. Od roku 2006 je právně chráněn jako odrůda Rudico. Je to pluchatá pšenice a s podílem pluch, který se pohybuje těsně kolem 20 %. Je vysoce odolná řadě chorob jako např. padlí travnímu, Pyrenophora, Septoria tritici, Septoria nodorum.. Středně odolává též fuzariózám. Z jakostních parametrů zrna je významný vysoký podíl hrubých bílkovin (19 – 20 %) a obsah lepku cca 45 %. Hodnota sedimentačního testu v SDS se pohybuje mezi 35 až 40 ml. Výnos zrna je na tento druh pšenice velmi vysoký a dosahuje za příznivých podmínek až 3 t/ha, Vzhledem k tomu, že pšenice dvouzrnka není dosud v konvenční zemědělské praxi rozšířena, je odrůda Rudico určena především pro ekologický způsob pěstován (cs)
  • With the aim to extent spectra of cultivated plants mainly for organic farming systems, a genotype of emmer wheat suitable for cultivation was selected from the collection of wheat genetic resources. Later maturing material, resistant to fungal diseases with relatively high yield potential was selected by mass selection. Since 2006 it is legally protected as cultivar Rudico. Proportion of glumes in this emmer wheat cultivar varies closely around 20 %. Rudico is highly resistant to the range of fungal diseases as powdery mildew, Pyrenophora, Septoria tritici, Septoria nodorum and medium resistant to Fusarium. High crude protein content (19 – 20 %) and gluten content cca 45 % are important quality parameters. Value of sedimentation test in SDS ranges between 35 – 40 ml. Grain yield is for this wheat species very high and reaches under favourable conditions up to 3 t/ha. Since emmer wheat is not up to now widespread in conventional agricultural practice, the Rudico cultivar is intended for (en)
Title
  • Odrůda pšenice dvouzrnky Rudico
  • Emmer wheat cultivar Rudico (en)
  • Odrůda pšenice dvouzrnky Rudico (cs)
skos:prefLabel
  • Odrůda pšenice dvouzrnky Rudico
  • Emmer wheat cultivar Rudico (en)
  • Odrůda pšenice dvouzrnky Rudico (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/06:1685!RIV07-MZE-00027006
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002700602)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • licenční poplatky dle množitelských ploch
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 490096
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/06:1685
http://linked.open...terniIdentifikace
  • šlechtitelské osvědčení 4/2006
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Emmer wheat, legal protection, disease resistance, protein content (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C53D5D018083]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • ÚKZÚZ Brno
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • právně chráněná odrůda
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Stehno, Zdeněk
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software