About: Monitoring obsahu fusariových mykotoxinů v obilovinách v ČR (2000-2004)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Houby rodu Fusarium jsou významnými patogeny většiny zemědělských plodin. Mezi nejčastěji se vyskytující druhy patří F.graminearum, F.culmorum, F.avenaceum, F.poae, F. tricinctum, Microdochium nivale a další. Většina odrůd pšenice a ječmene je náchylná k infekci působené těmito houbami a neexistují výrazné rozdíly v reakci na napadení různými patotypy F.graminearum nebo F.culmorum. Napadení cereálií houbami rodu Fusarium má vliv nejen na jejich hygienickou nezávadnost, ale samozřejmě i na další jakostní ukazatele. V ČR byla Zákonem č. 298/1997 Sb., vyhl. MZdr. 294/97 stanovena limitní hodnota 2 mg/kg pro obsah DON v nezpracovaném obilí.V EU jsou shromažďována data z průzkumů v jednotlivých členských státech a jsou připravovány podklady pro harmonizaci limitů pro jednotlivé mykotoxiny. Výsledky víceletého průzkumu obsahu fusariových mykotoxinů v obilovinách sklízených v České republice mají značný význam jako základ databáze údajů, které mohou být využity například při jednáních o stanovení limi
  • Houby rodu Fusarium jsou významnými patogeny většiny zemědělských plodin. Mezi nejčastěji se vyskytující druhy patří F.graminearum, F.culmorum, F.avenaceum, F.poae, F. tricinctum, Microdochium nivale a další. Většina odrůd pšenice a ječmene je náchylná k infekci působené těmito houbami a neexistují výrazné rozdíly v reakci na napadení různými patotypy F.graminearum nebo F.culmorum. Napadení cereálií houbami rodu Fusarium má vliv nejen na jejich hygienickou nezávadnost, ale samozřejmě i na další jakostní ukazatele. V ČR byla Zákonem č. 298/1997 Sb., vyhl. MZdr. 294/97 stanovena limitní hodnota 2 mg/kg pro obsah DON v nezpracovaném obilí.V EU jsou shromažďována data z průzkumů v jednotlivých členských státech a jsou připravovány podklady pro harmonizaci limitů pro jednotlivé mykotoxiny. Výsledky víceletého průzkumu obsahu fusariových mykotoxinů v obilovinách sklízených v České republice mají značný význam jako základ databáze údajů, které mohou být využity například při jednáních o stanovení limi (cs)
  • F.graminearum, F.culmorum, F.avenaceum, F.poae, F. tricinctum, Microdochium nivale are the most important Fusarium species which occur on cereals. Majority of the wheat and barley varieties are susceptible to Fusarium infection and strong varietal differences to various Fusarium pathotypes do not exist. Fusarium head blight affects both hygienic and technological quality of grains. The limit value for DON in unprocessed cereals in CR was 2 mg/kg (according to Law No.298/1997 and Official Announcement 294/97). The survey of deoxynivalenol content and mycological control of pathogenic fungi was accomplished in the samples of wheat, barley and rye from different regions of the Czech Republic in 2000-2004. DON content was mostly under limit value. There was found in the last years, that Fusarium graminearum was more frequent in the CR than F. culmorum. The check of variety purity and variety trueness of commercial wheat and barley samples from the crop 2004 was carried out by storage protein electrophor (en)
Title
  • Monitoring obsahu fusariových mykotoxinů v obilovinách v ČR (2000-2004)
  • Monitoring obsahu fusariových mykotoxinů v obilovinách v ČR (2000-2004) (cs)
  • Monitoring of fusarium mycotoxin content in cereals in CR (2000-2004) (en)
skos:prefLabel
  • Monitoring obsahu fusariových mykotoxinů v obilovinách v ČR (2000-2004)
  • Monitoring obsahu fusariových mykotoxinů v obilovinách v ČR (2000-2004) (cs)
  • Monitoring of fusarium mycotoxin content in cereals in CR (2000-2004) (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/05:329!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 192;195
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3050), Z(MZE0002700602)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 531086
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/05:329
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; barley; rye; deoxynivalenol; variety purity; analyses; Fusarium spp electrophoresis; proteins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E305978B2E0A]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso, Slovensko
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník referátových a posterových príspevkov z XX.vedeckej konferencie Cudzorodé látky v požívatinách
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bradová, Jana
  • Matějová, Eva
  • Sýkorová, Světlana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská technická univerzita v Bratislave. Fakulta chemickej a potravinárskej technológie; Slovenská spoľočnosť pre výživu
https://schema.org/isbn
  • 80-227-2322-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software