About: Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ovocné dřeviny patří k významným plodinám. I když se v poslední době v České republice celkové pěstební plochy téměř všech ovocných druhů, kromě višní a švestek, snižují (anonym, 2002), je u nás tradičně zastoupeno široké druhové a odrůdové spektrum. Vzhledem ke strategii bezpečného zajištění rozsáhlého genetického potenciálu existují v současné době silné tendence k uchování odrůd a kultivarů ovocných plodin nejen standardními metodami ex situ - konzervací na stanovišti, ale také metodami in vitro a vposlední době také pomocí zamrazení do ultra nízkých teplot x kryoprezervací. Byla porovnána úspěšnost kryoprezervace dormantních pupenů jabloní a hrušní metodou dvoustupňového kryoprotokolu s vitrifikační metodou enkapsulace a dehydratace in vitro kultur ovocných dřevin. U dvoustupňové metody pupeny jabloní přežívaly v průměru z 35% a pupeny hrušní přežívaly v průměru z 16%. Kryoprezervované dormantní pupeny odebrané z vnějších podmínek neregenerovaly v nové rostliny ani v in vitro podmínkách ani př
  • Ovocné dřeviny patří k významným plodinám. I když se v poslední době v České republice celkové pěstební plochy téměř všech ovocných druhů, kromě višní a švestek, snižují (anonym, 2002), je u nás tradičně zastoupeno široké druhové a odrůdové spektrum. Vzhledem ke strategii bezpečného zajištění rozsáhlého genetického potenciálu existují v současné době silné tendence k uchování odrůd a kultivarů ovocných plodin nejen standardními metodami ex situ - konzervací na stanovišti, ale také metodami in vitro a vposlední době také pomocí zamrazení do ultra nízkých teplot x kryoprezervací. Byla porovnána úspěšnost kryoprezervace dormantních pupenů jabloní a hrušní metodou dvoustupňového kryoprotokolu s vitrifikační metodou enkapsulace a dehydratace in vitro kultur ovocných dřevin. U dvoustupňové metody pupeny jabloní přežívaly v průměru z 35% a pupeny hrušní přežívaly v průměru z 16%. Kryoprezervované dormantní pupeny odebrané z vnějších podmínek neregenerovaly v nové rostliny ani v in vitro podmínkách ani př (cs)
  • Growing of fruit trees and associated fruit production has a long tradition in the Czech Republic. Although the production area of fruit trees (except plums and cherries) has been decreasing (MAČR, 2002), many local cultivars and varieties remains. To maintain the broad genetic potential of fruit trees in the Czech Republic, a trend pertains to preserve this germplasm not only by conventional ex situ methods, but also more recently by in vitro techniques including cryopreservation. The aim of this workwas to develop cryoprocedures for the safe maintenance of fruit crop genetic resources. Two approaches, cryorpeservation of dormant buds and in vitro cultures were evaluated. Survival of dormant apple and pear buds cryopreserved by the two-step procedurewas on average 35% respectively 16%. Regeneration in new plants was neither obtained by in vitro nor chip budding method. The mean frequencies of survival and regrowth of cryopreserved shoot tips of in vitro cultures of apples was 75% survival and 43% (en)
Title
  • Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin
  • Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin (cs)
  • The ways of cryoconservation of fruit trees (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin
  • Možnosti kryokonzervace ovocných dřevin (cs)
  • The ways of cryoconservation of fruit trees (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/05:#####512!RIV06-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 52;57
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002700602)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 531376
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/05:#####512
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cryopreservation, encapsulation-dehydration, fruit trees (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [53A537170FBB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Žatec, CZ
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Konzervace a regenerace genetických zdrojů vegetativně množených druhů rostlin a Dostupnost a využívání genetických zdrojů rostlin a podpora biodiversity.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zámečník, Jiří
  • Paprštein, František
  • Sedlák, Jiří
  • Bilavčík, Alois
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby
https://schema.org/isbn
  • 80-86555-62-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software