About: Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Potatoes represent a very fundamental and irreplaceable crop and food for which the importance of cultivar as a quality carrier is implicit. The cultivar verification and identification as well as the possibility of the cultivar genuineness control have become an obvious necessity. The stable characteristics of tubers (e.g. soluble tuber proteins and enzymes) are considered as the most appropriate for the cultivar identification. In the RICP in Prague, two methods of PAGE – UPOV (1996, 2002) were used for the characterization and identification of the registered potato cultivars. The electrophoretic patterns obtained were compared with cultivar etalons, the values of REM (relative electrophoretic mobility) of the individual bands were counted and the matrix of the identity index was constructed. Potato cultivars were found by both methods used to be distinguishable and identifiable. The electrophoretic patterns of the tuber proteins and enzymes are considerably specific for individual cultivars and (en)
  • Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě.
  • Brambory představují základní a nenahraditelnou plodinu a potravinu, u níž je zcela nesporný význam odrůdy jako nositele kvality. Verifikace a identifikace odrůdy, jakož i možnost kontroly odrůdové pravosti mají značný význam. Stabilní charakteristiky hlíz (rozpustné hlízové proteiny a enzymy) se jeví jako nevhodnější pro identifikaci odrůdy. Ve VÚRV Praha byly pro charakterizaci a identifikaci registrovaných odrůd brambor použity dvě metody elektroforézy PAGE (UPOV 1996,2002).Získaná elektroforetická spektra byla porovnávána s odrůdovými etalony, byly zjištěny hodnoty REM jednotlivých pruhů a vypočtena matice indexů identity. Bylo zjištěno, že odrůdy brambor byly rozlišitelné pomocí obou použitých metod. Elektroforetická spektra hlízových proteinů a enzymů jsou dostatečně specifická pro jednotlivé odrůdy a jsou geneticky podmíněna, nezávisle na ročníku a lokalitě. (cs)
Title
  • Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.
  • Utilization of tuber proteins and esterases for identification of registered potato varieties. (en)
  • Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor. (cs)
skos:prefLabel
  • Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor.
  • Utilization of tuber proteins and esterases for identification of registered potato varieties. (en)
  • Použití hlízových proteinů a esteráz k identifikaci registrovaných odrůd brambor. (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/04:356!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 135;140
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1B44011), P(QF3050)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 580808
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/04:356
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potatoes; varieries; proteins; esterases; electrophoresis; identification (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B6852CDC74E1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník referátů z konference s mezinárodní účastí %22Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bradová, Jana
  • Matějová, Eva
  • Sýkorová, Světlana
  • Berová, Marie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 80-902436-9-X
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software