About: Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Odrůdy pšenice obecné (Tritium aestivum L.) ozimé a jarní formy, registrované v letech 2000 až 2003 v České republice, byly hodnoceny pomocí elektroforézy gliadinových a gluteninových genetických markerů. K separaci gliadinů byla použita elektroforéza ve škrobovém gelu (ČSN, 1998) a k separaci HMW podjednotek gluteninů postup SDS PAGE (Laemmli, 1970). Alelické gliadinové bloky a alelické bloky HMW podjednotek gluteninů byly vyčleněny podle Šaška et al.,(2000). Pomocí zmíněných bílkovinných genetických markérů bylo hodnoceno 20 odrůd ozimé pšenice a 6 odrůd jarní pšenice. Byla stanovena jejich genetická struktura, byl stanoven výskyt bílkovinných (gliadinových a HMW gluteninových) markerů pekárenské jakosti , zimovzdornosti a odolnosti ke rzi travní, rzi pšeničné a rzi žluté.Byla prokázána identifikace jednotlivých hodnocených odrůd podle jedinečné , pro každou odrůdu specifické elektroforetické skladby gliadinů a HMW podjednotek gluteninů a byly ověřeny původy, rodokmeny jednotlivých odrůd regi
  • Odrůdy pšenice obecné (Tritium aestivum L.) ozimé a jarní formy, registrované v letech 2000 až 2003 v České republice, byly hodnoceny pomocí elektroforézy gliadinových a gluteninových genetických markerů. K separaci gliadinů byla použita elektroforéza ve škrobovém gelu (ČSN, 1998) a k separaci HMW podjednotek gluteninů postup SDS PAGE (Laemmli, 1970). Alelické gliadinové bloky a alelické bloky HMW podjednotek gluteninů byly vyčleněny podle Šaška et al.,(2000). Pomocí zmíněných bílkovinných genetických markérů bylo hodnoceno 20 odrůd ozimé pšenice a 6 odrůd jarní pšenice. Byla stanovena jejich genetická struktura, byl stanoven výskyt bílkovinných (gliadinových a HMW gluteninových) markerů pekárenské jakosti , zimovzdornosti a odolnosti ke rzi travní, rzi pšeničné a rzi žluté.Byla prokázána identifikace jednotlivých hodnocených odrůd podle jedinečné , pro každou odrůdu specifické elektroforetické skladby gliadinů a HMW podjednotek gluteninů a byly ověřeny původy, rodokmeny jednotlivých odrůd regi (cs)
  • 26 wheat varieties of winter and spring habits registered from 2000 to 2003 years in the Czech Republic was evaluated using electrophoretic methods of the gliadins and high-molecular-weight (HMW) glutenin subunits of wheat grain. Electrophoretic patterns were obtained by SGE technique (ČSN, 1998), HMW glutenin patterns by SDS – PAGE procedure (Laemmli, 1970). Allelic blocks of gliadins and HMW glutenin subunits were singled according to Šašek et al. (2000). Genetic structure of the varieties was defined; appearance of the genetic protein markers (gliadin and HMW glutenin) of the baking quality, the frost hardiness, the stem rust resistance was detected. Identification of the evaluated varieties was verified according to specific electrophoretic composition of gliadins and HMW glutenins. Pedigrees of the varieties were checked so that patterns of the parent varieties and their hybrid offsprings were compared. Acquired characteristics of evaluated varieties can use practically in creation of the new va (en)
Title
  • Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů
  • Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů (cs)
  • Characterization registered wheat varieties (2000-2003) using protein genetic markers (en)
skos:prefLabel
  • Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů
  • Charakteristika odrůd pšenice registrovaných v letech 2000 - 2003 pomocí genetických bílkovinných markerů (cs)
  • Characterization registered wheat varieties (2000-2003) using protein genetic markers (en)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/04:352!RIV08-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 69;74
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3050), Z(MZE0002700602)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 557460
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/04:352
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; varieties; gliadins; HMW- glutenins; electrophoresis; genotyp characterization (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0CA9324C7D91]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník referátů z konference z mezinárodní účastí „Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bradová, Jana
  • Černý, J.
  • Šašek, Antonín
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 80-902436-9-X
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software