About: Suitability of oat-seed storage-protein markers for identification of cultivars in grain and mixed flour samples     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The objective of this study was an improvement on oat identification procedure for laboratory applications, and the comparison of albumin-globulin and avenin protein patterns in five hulled and naked oat cultivars: Abel (CZ) and Izák (CZ) – naked oats, Auron (CZ), Edmund (D) and Expander (D) – hulled oats. The last object of this study was the authenticity verification of standardly prepared meal samples with various proportions of admixture. It was confirmed that avenins, characterised under SDS-PAGE conditions, are reliable implements for the identification of oat cultivars. It was found that oat grain contains, on the basis of Osborne fractionation, another significant protein fraction – glutelins. The question of the protein fraction analysis that was used for the admixture identification stays still open. In sufficiently different cultivars, the certainty of the admixture detection in meal samples may be high. nevertheless, in other cases (higher cultivar similarity) it will be necessary to us
  • The objective of this study was an improvement on oat identification procedure for laboratory applications, and the comparison of albumin-globulin and avenin protein patterns in five hulled and naked oat cultivars: Abel (CZ) and Izák (CZ) – naked oats, Auron (CZ), Edmund (D) and Expander (D) – hulled oats. The last object of this study was the authenticity verification of standardly prepared meal samples with various proportions of admixture. It was confirmed that avenins, characterised under SDS-PAGE conditions, are reliable implements for the identification of oat cultivars. It was found that oat grain contains, on the basis of Osborne fractionation, another significant protein fraction – glutelins. The question of the protein fraction analysis that was used for the admixture identification stays still open. In sufficiently different cultivars, the certainty of the admixture detection in meal samples may be high. nevertheless, in other cases (higher cultivar similarity) it will be necessary to us (en)
  • Byly vypracovány laboratorní postupy vhodné pro porovnání albumino-globulinových a aveninových proteinových spekter u pěti vybraných odrůd nahého a pluchatého ovsa: Abel (CZ) a Izák (CZ) – nahé ovsy, Auron (CZ), Edmund (D) a Expander (D) – pluchaté ovsy. Součástí studie bylo rovněž ověřit spolehlivost možného odlišení odrůdové příměsi v ovesné mouce u standardně připravených směsných vzorků. Potvrdilo se, že aveniny charakterizované v podmínkách SDS-PAGE jsou vhodným nástrojem pro identifikaci odrůd ovsa. Bylo zjištěno, že zrno ovsa obsahuje na základě Osbornovy frakcionace další významnou bílkovinnou frakci – gluteliny. Otázka identifikace příměsí na základě frakcionace ovesných bílkovin zůstává dosud otevřená. U výrazně odlišných odrůd je jistota detekce příměsi ve směsi mouky vysoká. Nicméně v ostatních případech (vyšší odrůdová příbuznost) bude zřejmě nutné využít jiné citlivější techniky. (cs)
Title
  • Suitability of oat-seed storage-protein markers for identification of cultivars in grain and mixed flour samples
  • Suitability of oat-seed storage-protein markers for identification of cultivars in grain and mixed flour samples (en)
  • Vhodnost zásobních bílkovin zrna jako genetického markeru pro identifikaci odrůd ovsa (cs)
skos:prefLabel
  • Suitability of oat-seed storage-protein markers for identification of cultivars in grain and mixed flour samples
  • Suitability of oat-seed storage-protein markers for identification of cultivars in grain and mixed flour samples (en)
  • Vhodnost zásobních bílkovin zrna jako genetického markeru pro identifikaci odrůd ovsa (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/03:1589!RIV08-GA0-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 486;491
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA303/01/1380)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 629705
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/03:1589
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • oat, cultivar identification, protein fraction, electrophoresis, PAGE (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [831C86CE390E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Plant, Soil and Environment
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 49
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Moudrý, Jan
  • Dvořáček, Václav
  • Čurn, Vladislav
issn
  • 1214-1178
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software