About: Utilization ofprotein markers at wheat and barley seed stock and potato planting     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Odrůdy všech důležitých plodin jsou nositeli jejich kvalitativních vlastností (nutričních, technologických, hygienických, atd.). Metody, kterými je možné charakterizovat odrůdu, její čistotu a pravost jsou velmi důležité pro kvalitu zemědělských produktůa potravin. Složení zásobnich proteinů v zrnech obilnin (prolaminy, gluteliny) a proteinů v hlízách brambor je určeno a vázáno geneticky specifickými lokusy a je tak možno s jejich pomoci charakterizovat konkrétní genotyp. Signální geny zásobních proteinů jsou spojeny v některých případech s geny ekonomicky důležitých vlastností a mohou sloužit jako jejich nepřímé markery. To je využíváno zejména u pšenice a ječmenů. Využitím těchto markerů je možné jednotlivé odrůdy charakterizovat s vysokou spolehlivostí. Pro tento účel je velice vhodnou metodou gelová elektroforéza těchto proteinů (SGE, PAGE, SDS-PAGE). Do katalogu proteinových genetických markerů (gliadiny, HMW - gluteniny, hordeiny) bylo přidáno 5 nových odrůd pšenice a 8 odrůd ječmene. Také byl
  • Odrůdy všech důležitých plodin jsou nositeli jejich kvalitativních vlastností (nutričních, technologických, hygienických, atd.). Metody, kterými je možné charakterizovat odrůdu, její čistotu a pravost jsou velmi důležité pro kvalitu zemědělských produktůa potravin. Složení zásobnich proteinů v zrnech obilnin (prolaminy, gluteliny) a proteinů v hlízách brambor je určeno a vázáno geneticky specifickými lokusy a je tak možno s jejich pomoci charakterizovat konkrétní genotyp. Signální geny zásobních proteinů jsou spojeny v některých případech s geny ekonomicky důležitých vlastností a mohou sloužit jako jejich nepřímé markery. To je využíváno zejména u pšenice a ječmenů. Využitím těchto markerů je možné jednotlivé odrůdy charakterizovat s vysokou spolehlivostí. Pro tento účel je velice vhodnou metodou gelová elektroforéza těchto proteinů (SGE, PAGE, SDS-PAGE). Do katalogu proteinových genetických markerů (gliadiny, HMW - gluteniny, hordeiny) bylo přidáno 5 nových odrůd pšenice a 8 odrůd ječmene. Také byl (cs)
  • Cultivars of all important crops are bearers of their qualitative properties (nutritive, technological, hygienic etc.). The methods which can characterize cultivar identity, purity and trueness are very important for the quality of agricultural productsand foods. The composition of storage proteins of cereal grain (prolamins, glutelins) and potato tuber protein is conditioned and fixed genetically by specific loci and by this way the genotyp can be characterized. In addition the signal genes of storageproteins are linked in some cases with the genes of economically important properties and may also be the indirect markers ofthese traits. These facts are used mainly at wheat and barley. Using this criterion the variety can be characterized with high reliability. The gel electrophoresis ofthe mentioned proteins (SGE, P AGE, SDS-P AGE) is very suitable method for this purpose. New 5 wheat and 8 barley varieties were added to the catalogue of protein genetic markers (gliadins, HMW - glutenins, hordeins (en)
Title
  • Utilization ofprotein markers at wheat and barley seed stock and potato planting (en)
  • Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor
  • Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor (cs)
skos:prefLabel
  • Utilization ofprotein markers at wheat and barley seed stock and potato planting (en)
  • Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor
  • Uplatnění bílkovinných markerů u osiva pšenice a ječmene a sadby brambor (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/03:#####314!RIV06-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 100;105
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3050)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 632163
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/03:#####314
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat, barley, potatoes, varieties, gliadins, HMW-glutenins, hordeins, tuber proteins, electrophoresis, genotype characterization (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3F499BECDB42]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník referátů z VII. odborného a vědeckého semináře Osivo a sadba
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bradová, Jana
  • Sýkorová, Světlana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 80-213-0997-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software