About: Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Wheat is considered to be one of the most important crops for human nutrition. In addition to widely grown species as bread wheat and durum wheat, interest in certain hulled wheat species has increased. In the framework of wheat genetic resources collection, there were evaluated accessions of spelt, emmer and einkorn wheat. Medium percentage of glumes in harvested spikelets (75.5 % of naked kernels), high thousand kernels weight (52.7 g in average) and high protein content (17.8 %) was observed in spelt wheat. Percentage of glumes in harvested emmer spikelets (74.7 % of naked kernels) was similar as in spelt wheat. Lower TKW (36.5 g) influenced lower yield of kernels (2.3 t/ha). Nevertheless, protein content was higher than in spelt wheat, namely 19.8 %. Einkorn accessions had lower percentage of naked kernels (71.8 %) and also lower TKW (28.3 g) with the yield on the same level as emmer (2.3 t/ha) and also with similar protein content (19.6 %).
  • Wheat is considered to be one of the most important crops for human nutrition. In addition to widely grown species as bread wheat and durum wheat, interest in certain hulled wheat species has increased. In the framework of wheat genetic resources collection, there were evaluated accessions of spelt, emmer and einkorn wheat. Medium percentage of glumes in harvested spikelets (75.5 % of naked kernels), high thousand kernels weight (52.7 g in average) and high protein content (17.8 %) was observed in spelt wheat. Percentage of glumes in harvested emmer spikelets (74.7 % of naked kernels) was similar as in spelt wheat. Lower TKW (36.5 g) influenced lower yield of kernels (2.3 t/ha). Nevertheless, protein content was higher than in spelt wheat, namely 19.8 %. Einkorn accessions had lower percentage of naked kernels (71.8 %) and also lower TKW (28.3 g) with the yield on the same level as emmer (2.3 t/ha) and also with similar protein content (19.6 %). (en)
  • Pšenice je považována za jednou z nejvýznamnějších plodin pro lidskou výživu. Kromě široce pěstovaných druhů pšenice seté a pšenice tvrdé se zvyšuje zájem též o některé pluchaté pšenice. V rámci kolekce genetických zdrojů pšenice ve VÚRV Praha byly hodnoceny vzorky pšenice špaldy, dvouzrnky a jednozrnky. U pšenice špaldy byla zjištěna střední úroveň pluchatosti (75,5 % vyloupaných zrn) vysoká hmotnost tisíce semen (v průměru 52,7 g) a vysoký obsah bílkovin (17,8 %). Výnosový potenciál byl u sledovaného souboru vysoký a to 5,1 t vyloupaných zrn/ha. Pluchatost pšenice dvouzrnky (74,7 % vyloupaných zrn) byla obdobná jako u špaldy. Nižší HTS (36, 5 g) se promítla i do nižšího výnosu (2,3 t/ha). Obsah bílkovin však byl ještě vyšší než u vzorků špaldy a to 19,8 %. Pšenice jednozrnka měla nejnižší podíl vyloupaných zrn (71,8 %) a také nejnižší HTS (28,3 g) s výnosem a úrovni pšenice dvouzrnky (2,3 t/ha) i s obdobným obsahem bílkovin (19,6 %). (cs)
Title
  • Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice
  • Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice (en)
  • Evaluation and utilisation of neglected wheat species (cs)
skos:prefLabel
  • Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice
  • Hodnocení a využívání opomíjených druhů pšenice (en)
  • Evaluation and utilisation of neglected wheat species (cs)
skos:notation
  • RIV/00027006:_____/02:1692!RIV07-MZE-00027006
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 363;364
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE-M01-01-02)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 647747
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00027006:_____/02:1692
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Spelt wheat, emmer, einkorn (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B9A39BC03BE9]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Poznaň
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Poznaň
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Broad Variation and Precise Characterization – Limitation for the Future, Proceedings from the XVIth EUCARPIA Section Genetic Resources Workshop
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Stehno, Zdeněk
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • EUCARPIA
https://schema.org/isbn
  • 83-88518-47-X
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software