About: Strukturní a metamorfní vývoj severozápadní části krkonošsko-jizerského krystalinika (v okolí Lázní Libverda)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Northeastern part of the Krkonoše-Jizera Unit is built of orthogneisses with presence of elongated bodies of low- to marginally medium-grade metasedimentary rocks (phyllites to mica-schists), amphibolites and metamorphic felsic rocks of uncertain origin. Regional metamorphism and polyphase deformation in the northwestern Krkonoše-Jizera Unit took place during the Variscan orogeny. This metamorphic complex was intruded by high-K calc-alkaline granitoids of the Krkonoše-Jizera Pluton. Temperature and pressure conditions of regional metamorphism, which have been broadly associated with the formation of moderately NW dipping foliation and SW stretching lineation, were estimated at 530-617 °C and 6-7 kbar. Regionally metamorphosed rocks subsequently underwent younger contact metamorphism in thermal aureole of posttectonically emplaced body the Krkonoše-Jizera Pluton. This subsequent metamorphic event was associated with the formation of contact mineral assemblage indicating temperature in range between 541 and 685 °C and pressure around 3 kbar. (en)
  • V horninách krkonošsko-jizerského krystalinika na severním okraji krkonošsko-jizerského plutonu můžeme identifikovat tři metamorfní události spojené s variským tektonometamorfním vývojem této jednotky. Nejstarší vysokotlaká metamorfóza (M1) není ve studovaných horninových vzorcích dobře dokumentována (relikty metamorfních foliací S1). Přítomnost muskovitu s vyšším obsahem Na a chemické složení ve středech porfyroblastů granátu však naznačuje že ovlivnila i studovanou oblast. Podmínky regionální metamorfózy M2 (530-617 °C a 6-7 kbar) byly vypočteny na základě studia minerálních asociací fylitů a pararul s minerální asociací: Qtz + Ms + Pl + Grt ± Bt ± Chl ± Ilm/Rt. Strukturami relativně nejstarší jsou intenzivně zvrásněné plochy metamorfní foliace označené jako S1. Intenzivní přestavba do v současné době středně k SZ ukloněných staveb (S2) vznikala v kompresním režimu, který byl spojen s tvorbou ploché příkrovové stavby s kinematikou přesunu k západu. Mladší minerální asociace M3 (Ms + Bt + Qtz + Pl + Cdr ± And ± Kfs ± Ilm) vznikla v důsledku kontaktních účinků krkonošsko-jizerského plutonu. Pro vzorek s granátem se podařilo vypočítat PT podmínky kontaktní metamorfózy na 613 ± 50 °C a 3 ± 1 kbar. Teploty vypočtené pro ostatní vzorky kolísají v závislosti na intenzitě kontaktní metamorfózy (541-685 °C). Tato metamorfóza výrazně změnila chemické složení řady minerálů, které v hornině koexistovaly již během regionální metamorfózy. Během kontaktní metamorfózy také vznikal na úkor granátu cordierit spolu s biotitem a objevil se také andalusit. V důsledku vmístění krkonošsko-jizerského plutonu vznikaly v metapelitech drobné asymetrické kinkové vrásy a strmé osní kliváže v-z. orientace. V úzké zóně podél intruzivního kontaktu plutonu nabývá osní kliváž charakter superponované metamorfní foliace S3. Během celkového chladnutí komplexu dochází k lokalizaci deformace a přechodu ke křehkému chování.
  • V horninách krkonošsko-jizerského krystalinika na severním okraji krkonošsko-jizerského plutonu můžeme identifikovat tři metamorfní události spojené s variským tektonometamorfním vývojem této jednotky. Nejstarší vysokotlaká metamorfóza (M1) není ve studovaných horninových vzorcích dobře dokumentována (relikty metamorfních foliací S1). Přítomnost muskovitu s vyšším obsahem Na a chemické složení ve středech porfyroblastů granátu však naznačuje že ovlivnila i studovanou oblast. Podmínky regionální metamorfózy M2 (530-617 °C a 6-7 kbar) byly vypočteny na základě studia minerálních asociací fylitů a pararul s minerální asociací: Qtz + Ms + Pl + Grt ± Bt ± Chl ± Ilm/Rt. Strukturami relativně nejstarší jsou intenzivně zvrásněné plochy metamorfní foliace označené jako S1. Intenzivní přestavba do v současné době středně k SZ ukloněných staveb (S2) vznikala v kompresním režimu, který byl spojen s tvorbou ploché příkrovové stavby s kinematikou přesunu k západu. Mladší minerální asociace M3 (Ms + Bt + Qtz + Pl + Cdr ± And ± Kfs ± Ilm) vznikla v důsledku kontaktních účinků krkonošsko-jizerského plutonu. Pro vzorek s granátem se podařilo vypočítat PT podmínky kontaktní metamorfózy na 613 ± 50 °C a 3 ± 1 kbar. Teploty vypočtené pro ostatní vzorky kolísají v závislosti na intenzitě kontaktní metamorfózy (541-685 °C). Tato metamorfóza výrazně změnila chemické složení řady minerálů, které v hornině koexistovaly již během regionální metamorfózy. Během kontaktní metamorfózy také vznikal na úkor granátu cordierit spolu s biotitem a objevil se také andalusit. V důsledku vmístění krkonošsko-jizerského plutonu vznikaly v metapelitech drobné asymetrické kinkové vrásy a strmé osní kliváže v-z. orientace. V úzké zóně podél intruzivního kontaktu plutonu nabývá osní kliváž charakter superponované metamorfní foliace S3. Během celkového chladnutí komplexu dochází k lokalizaci deformace a přechodu ke křehkému chování. (cs)
Title
  • Strukturní a metamorfní vývoj severozápadní části krkonošsko-jizerského krystalinika (v okolí Lázní Libverda)
  • Strukturní a metamorfní vývoj severozápadní části krkonošsko-jizerského krystalinika (v okolí Lázní Libverda) (cs)
  • Structural and metamorphic evolution of the northwestern Krkonoše-Jizera Unit (in the surrounding Lázně Libverda) (en)
skos:prefLabel
  • Strukturní a metamorfní vývoj severozápadní části krkonošsko-jizerského krystalinika (v okolí Lázní Libverda)
  • Strukturní a metamorfní vývoj severozápadní části krkonošsko-jizerského krystalinika (v okolí Lázní Libverda) (cs)
  • Structural and metamorphic evolution of the northwestern Krkonoše-Jizera Unit (in the surrounding Lázně Libverda) (en)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/13:00000531!RIV15-MSM-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 108463
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/13:00000531
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • European Variscides, Western Sudetes, metapelites, metamorphic fabric, contact aureole, P-T conditions (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EB4DE701C036]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin mineralogicko-petrologického oddělení Národního muzea v Praze
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buriánek, David
  • Verner, Kryštof
  • Mrázová, Štěpánka
issn
  • 1211-0329
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software