About: Horniny těšínitové asociace v okolí Valašského Meziříčí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studované horniny tvořily synsedimentární podmořské výlevy často provázené hyaloklastity a vulkanoklastickými horninami. Někdy vulkanity intrudovaly do sedimentů v podobě žil a drobných těles. Velmi často tvoří vulkanický materiál příměs v okolních sedimentech (hlavně jílovce a pískovce). Většina vulkanoklastik a část láv má výrazný podíl mandlí vyplněných sekundárními minerály. Výskyt dutin po plynech spolu s mikropaleontologickou interpretací prostředí potvrzují, že k erupcím docházelo v hlubokomořské pánvi nepřesahující zatím výrazně hloubku okolo 1000 nebo 2000 m. Šlo tedy o pánev charakteru Rudého moře či Středozemního moře, spíše než oceánské pánve. Magma většiny hornin reagovalo s mořskou vodou během svého vmístění do ještě nezpevněných sedimentů nebo při výlevu na mořské dno. Tyto procesy výrazně ovlivnily charakter erupcí. V důsledku interakce magmatu s mořskou došlo na okrajích těles k rychlému schlazení a dezintegraci horniny (vznik hyaloklastitů). Interakce s vodu také ovlivnila fugacitu kyslíku ve zbytkové tavenině. Během chladnutí láv docházelo k sekundárním přeměnám v důsledku interakce s okolní mořskou nebo diagenetickou vodou a většina vulkanického skla společně s některými minerály (olivín, plagioklas) podlehla intenzivní alteraci. Vznikaly tak sekundární hořčíkem bohaté minerály, jako jsou chlority a minerály serpentinové skupiny. Velmi často krystalizoval také kalcit, který částečně zaplnil některé pseudomorfózy po olivínu a pyroxenu. Nové výzkumy potvrdily velký vliv hydrotermální alterace na minerální asociaci studovaných vulkanitů. Většina vulkanických hornin skupiny monchiquit-pikrit obsahuje jen zbytky původních magmatických minerálů. V důsledku hydrotermálních alterací a zvětrávání v některých případech zcela zmizely magmatické minerály a hornina se změnila na směs jílových minerálů, chloritů, křemene, albitu, zeolitů a karbonátů.
  • Studované horniny tvořily synsedimentární podmořské výlevy často provázené hyaloklastity a vulkanoklastickými horninami. Někdy vulkanity intrudovaly do sedimentů v podobě žil a drobných těles. Velmi často tvoří vulkanický materiál příměs v okolních sedimentech (hlavně jílovce a pískovce). Většina vulkanoklastik a část láv má výrazný podíl mandlí vyplněných sekundárními minerály. Výskyt dutin po plynech spolu s mikropaleontologickou interpretací prostředí potvrzují, že k erupcím docházelo v hlubokomořské pánvi nepřesahující zatím výrazně hloubku okolo 1000 nebo 2000 m. Šlo tedy o pánev charakteru Rudého moře či Středozemního moře, spíše než oceánské pánve. Magma většiny hornin reagovalo s mořskou vodou během svého vmístění do ještě nezpevněných sedimentů nebo při výlevu na mořské dno. Tyto procesy výrazně ovlivnily charakter erupcí. V důsledku interakce magmatu s mořskou došlo na okrajích těles k rychlému schlazení a dezintegraci horniny (vznik hyaloklastitů). Interakce s vodu také ovlivnila fugacitu kyslíku ve zbytkové tavenině. Během chladnutí láv docházelo k sekundárním přeměnám v důsledku interakce s okolní mořskou nebo diagenetickou vodou a většina vulkanického skla společně s některými minerály (olivín, plagioklas) podlehla intenzivní alteraci. Vznikaly tak sekundární hořčíkem bohaté minerály, jako jsou chlority a minerály serpentinové skupiny. Velmi často krystalizoval také kalcit, který částečně zaplnil některé pseudomorfózy po olivínu a pyroxenu. Nové výzkumy potvrdily velký vliv hydrotermální alterace na minerální asociaci studovaných vulkanitů. Většina vulkanických hornin skupiny monchiquit-pikrit obsahuje jen zbytky původních magmatických minerálů. V důsledku hydrotermálních alterací a zvětrávání v některých případech zcela zmizely magmatické minerály a hornina se změnila na směs jílových minerálů, chloritů, křemene, albitu, zeolitů a karbonátů. (cs)
  • The teschenite association located in southwest part the Silesian Unit of the flysh belt, the West Carpathians, consists of intrusive and extrusive igneous rocks with variable textures, structures and mineral abundances. These rocks comprise mainly basalt, monchiquite, fourchite, picrite, and teschenite. The results of the petrographical investigations provide evidence on their polyphase magmatic and postmagmatic evolution. Content Si, Al, Fe, K and Na grow in the melt during magmatic stages. The compositional evolution trend of pyroxene from Al-Ti diopside towards aegirine-augite and spinelides from chromium spinels core to magnetite rim can be explained due to crystallization of the residual melt under higher oxygen fugacity. The plenty of the observed textural and mineralogical features originated during injection of magma into wet sediments or extrusion on the sea floor and subsequent reaction with seawater. Alternation of pillow lavas, hyaloclastites, volcanoclastic rocks, sandstones and claystones was probably deposited in the bathyal zone, based on micropalaeontological and vulcanological evidence. During postmagmatic stage a part of the primary magmatic assemblage was transformed to the secondary minerals. Alteration products include chlorite, magnetite, serpentine, limonite, albite, titanite, K-fedspar and calcite, some of which fill vesicles and/or joints. (en)
Title
  • Horniny těšínitové asociace v okolí Valašského Meziříčí
  • Horniny těšínitové asociace v okolí Valašského Meziříčí (cs)
  • Rocks of teschenite association in the surroundings of Valašské Meziříčí (en)
skos:prefLabel
  • Horniny těšínitové asociace v okolí Valašského Meziříčí
  • Horniny těšínitové asociace v okolí Valašského Meziříčí (cs)
  • Rocks of teschenite association in the surroundings of Valašské Meziříčí (en)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/12:00000237!RIV13-MSM-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 139604
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/12:00000237
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Silesian Unit, rocks of teschenite association, mineralogy, petrology (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [404C5004220D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Musei Moraviae, Scientae geologicae
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 97
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bubík, Miroslav
  • Buriánek, David
issn
  • 1211-8796
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software