About: Introduction to hydrogeochemistry     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Publikace má charakter základní učebnice pojednávající o vlastnostech a vzniku přírodních vod na Zemi. Je určena pro přírodovědce a inženýry, kteří neznají základy geochemie a geologie, ale potřebují získat znalosti o formách výskytu přírodních vod a o procesech, kterými se tvoří jejich chemické složení. V četných tabulkách jsou uvedeny příklady chemického složení vod z různých typů hornin jak z lokalit v České republice, tak v zahraničí. Publikace má dvě části. V hlavní části se čtenář seznámí s funkcí vody při geologickém oběhu hmoty na Zemi, s hydrologickým oběhem vod v přírodě, s procesy, které působí při geochemické interakcí mezi vodou a různými typy hornin a se vznikem různých genetických typů vod, od vody srážkové, přes vodu podzemní až po vodu mořsko a vodu vulkanickou. Druhá část má formu dodatku, který obsahuje nejnutnější geologické a fyzikálně chemické informace nutné pro porozumění učebnímu textu. Je zde uveden příklad komplexní analýzy podzemní vody, stručné definice horninových typů a chemické vzorce minerálů, které se vyskytují v hlavním textu. Dodatek obsahuje příklady grafického zpracování chemických analýz vod, konstrukci Eh-pH diagramů a grafů polí chemické stability minerálů ve vodě. Stručně je vysvětlena podstata hlavních fyzikálně chemických procesů, které určují interakci mezi vodou a horninami, jako jsou oxidačně-redukční reakce a jejich chemická rovnováha, adsorpční rovnováha, transport rozpuštěných látek ve vodě a kinetika interakce mezi vodou a horninou. Čtenář zde nalezne i základní instrukci, jak správně a jednoduše sestavovat stechiometrické rovnice chemických reakcí, které určují složení přírodních vod.
  • Publikace má charakter základní učebnice pojednávající o vlastnostech a vzniku přírodních vod na Zemi. Je určena pro přírodovědce a inženýry, kteří neznají základy geochemie a geologie, ale potřebují získat znalosti o formách výskytu přírodních vod a o procesech, kterými se tvoří jejich chemické složení. V četných tabulkách jsou uvedeny příklady chemického složení vod z různých typů hornin jak z lokalit v České republice, tak v zahraničí. Publikace má dvě části. V hlavní části se čtenář seznámí s funkcí vody při geologickém oběhu hmoty na Zemi, s hydrologickým oběhem vod v přírodě, s procesy, které působí při geochemické interakcí mezi vodou a různými typy hornin a se vznikem různých genetických typů vod, od vody srážkové, přes vodu podzemní až po vodu mořsko a vodu vulkanickou. Druhá část má formu dodatku, který obsahuje nejnutnější geologické a fyzikálně chemické informace nutné pro porozumění učebnímu textu. Je zde uveden příklad komplexní analýzy podzemní vody, stručné definice horninových typů a chemické vzorce minerálů, které se vyskytují v hlavním textu. Dodatek obsahuje příklady grafického zpracování chemických analýz vod, konstrukci Eh-pH diagramů a grafů polí chemické stability minerálů ve vodě. Stručně je vysvětlena podstata hlavních fyzikálně chemických procesů, které určují interakci mezi vodou a horninami, jako jsou oxidačně-redukční reakce a jejich chemická rovnováha, adsorpční rovnováha, transport rozpuštěných látek ve vodě a kinetika interakce mezi vodou a horninou. Čtenář zde nalezne i základní instrukci, jak správně a jednoduše sestavovat stechiometrické rovnice chemických reakcí, které určují složení přírodních vod. (cs)
  • The publication is a basic textbook about properties and origin of natural waters on the Earth. It is designed for scientists and engineers who are not familiar with fundaments of geochemistry and geology; yet, they need to obtain some knowledge about forms of the occurrence of natural waters and about processes through which the waters obtain their chemical composition. Examples of the chemical composition of waters from various types of rocks are in numerous tables. They include localities from the Czech Republic and from abroad. The publication has two parts. In the main part, readers will gain knowledge on the function of water during geological cycle of mater on the Earth, about hydrological cycle in nature, about processes acting during geochemical interaction between water and various types of rocks and about origin of various genetic types of water from atmospheric precipitations, through groundwater to sea water and volcanic water. The second part is an appendix, which contains the necessary geological and physical-chemical information, which are needed to understand the educational text in the main part of the book. It includes an example of a complex chemical analysis of water, brief definitions of rock types and chemical formulas of minerals, which are mentioned in the main text. The appendix contains examples of graphical representations of chemical analyses, construction of Eh-pH diagrams and diagrams of stability of minerals in water. The nature of main physical-chemical processes, which determine the interaction between water and rocks, is briefly explained. The processes include oxidation-reduction reactions, their chemical equilibrium, and adsorption equilibrium, transport of dissolved solids in water and kinetics of water-rock interaction. The reader will find a basic instruction how correctly and in a simple way put together stoichiometric equations of chemical reactions, which determine chemical composition of natural waters. (en)
Title
  • Introduction to hydrogeochemistry (en)
  • Úvod do hydrogeochemie
  • Úvod do hydrogeochemie (cs)
skos:prefLabel
  • Introduction to hydrogeochemistry (en)
  • Úvod do hydrogeochemie
  • Úvod do hydrogeochemie (cs)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/11:00000627!RIV13-MSM-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0554)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 237644
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/11:00000627
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Groundwater, atmospheric water, surface water, fosil water, vulcanic water, colloids, transport dissolved solids, kinetics,equilibrium, hydrochemical diagrams, trace elements in water, geochemical processes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [72B5A06E6C19]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Liberec
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úvod do hydrogeochemie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pačes, Tomáš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Technická univerzita v Liberci
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7372-748-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software