About: Some relationships between the chemical weathering of Melechov granite and the mass balance of the small catchment Loukov     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Chemické zvětrávání melechovského granitu bylo hodnoceno na základě rozdílů ve složení čerstvých a zvětralých hornin, což je výsledek procesů trvajících nejméně od začátku holocénu, a na základě látkové bilance malého povodí, která mnohem citlivěji odráží krátkodobé jevy. Poměrně malý odtok Si a U, které jsou ve zvětralinách oproti čerstvé hornině prokazatelně ochuzeny, naznačuje, že v době vzniku půdního profilu musel odnos těchto prvků v rozpustné formě probíhat mnohem rychleji. Naopak nebylo zjištěno statisticky významné ochuzení zvětralin o Ca a Mg, jejichž odtok je vysoký. Možným vysvětlením je, že k odtoku Ca významně přispívá kalcit v puklinových výplních (až do poměrně velké hloubky) a zvýšený odtok Mg je umožněn dočasným snižováním zásoby Mg v lesním opadu. Pasivně, tedy odnosem dalších složek, jsou ve zvětralinách koncentrovány Al a Au. Většina prvků, které jsou v povodí pohlcovány (Zn, Cu, Ni, Cd a pravděpodobně i další, které však byly sledovány jen krátce), je zachycována již v korunách stromů; jejich akumulace v povodí je tedy zřejmě umožněna rostoucím objemem biomasy, který v současnosti není kompenzován jinými toky látek v lesním ekosystému. Pohlcování některých dalších látek v povodí (z prvků stanovovaných v horninách K, As a Pb, pravděpodobně i Mn) může vysvětlit rovněž akumulace v biomase, ale prostřednictvím půdy.
  • Chemické zvětrávání melechovského granitu bylo hodnoceno na základě rozdílů ve složení čerstvých a zvětralých hornin, což je výsledek procesů trvajících nejméně od začátku holocénu, a na základě látkové bilance malého povodí, která mnohem citlivěji odráží krátkodobé jevy. Poměrně malý odtok Si a U, které jsou ve zvětralinách oproti čerstvé hornině prokazatelně ochuzeny, naznačuje, že v době vzniku půdního profilu musel odnos těchto prvků v rozpustné formě probíhat mnohem rychleji. Naopak nebylo zjištěno statisticky významné ochuzení zvětralin o Ca a Mg, jejichž odtok je vysoký. Možným vysvětlením je, že k odtoku Ca významně přispívá kalcit v puklinových výplních (až do poměrně velké hloubky) a zvýšený odtok Mg je umožněn dočasným snižováním zásoby Mg v lesním opadu. Pasivně, tedy odnosem dalších složek, jsou ve zvětralinách koncentrovány Al a Au. Většina prvků, které jsou v povodí pohlcovány (Zn, Cu, Ni, Cd a pravděpodobně i další, které však byly sledovány jen krátce), je zachycována již v korunách stromů; jejich akumulace v povodí je tedy zřejmě umožněna rostoucím objemem biomasy, který v současnosti není kompenzován jinými toky látek v lesním ekosystému. Pohlcování některých dalších látek v povodí (z prvků stanovovaných v horninách K, As a Pb, pravděpodobně i Mn) může vysvětlit rovněž akumulace v biomase, ale prostřednictvím půdy. (cs)
  • Chemical weathering of the Melechov granite was evaluated on the basis of a) differences in the composition of fresh and weathered rocks, which are results of processes lasting for 10 000 years at least, b) mass balance of a small catchment (covered by spruce production forest) which is much more sensitive to short-term effects. Relatively low discharge of SiO2 and U, which are significantly depleted in the weathered rocks, indicates that removal of these elements in solution must have been much more intensive in the time of soil formation (perhaps at the beginning of Holocene). In contrast, the discharge of Ca and Mg is relatively high, but their statistically significant depletion in the eluvia is not observed. Possible explanation is that calcite in crack fillings significantly contributes to the discharge of Ca, and there is a large Mg pool in the litter which is now being depleted. Al2O3 and Au were concentrated passively (by removal of other components) in the eluvia. Most elements which are accumulated in the catchment (Zn, Cu, Ni, Cd and probably more, which however were monitored only short time) are retained in the tree canopies already, and their retention in the catchment is probably caused by growing volume of the biomass, which is actually not compensated by any other element flux in the ecosystem. Retention of some more elements (K, As, Pb and probably Mn) can be explained by accumulation in the biomass via soil. The total throughfall flux of Na in 15 years (31.3 kg/ha) is not higher than Na flux in bulk precipitation (31.9 kg/ ha), which implies that sodium absorption in tree canopies cannot be neglected at least in regions with low Na deposition, like the Czech inland. (en)
Title
  • Some relationships between the chemical weathering of Melechov granite and the mass balance of the small catchment Loukov (en)
  • Některé vztahy mezi chemickým zvětráváním melechovského granitu a látkovou bilancí malého povodí Loukov
  • Některé vztahy mezi chemickým zvětráváním melechovského granitu a látkovou bilancí malého povodí Loukov (cs)
skos:prefLabel
  • Some relationships between the chemical weathering of Melechov granite and the mass balance of the small catchment Loukov (en)
  • Některé vztahy mezi chemickým zvětráváním melechovského granitu a látkovou bilancí malého povodí Loukov
  • Některé vztahy mezi chemickým zvětráváním melechovského granitu a látkovou bilancí malého povodí Loukov (cs)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/11:00000608!RIV12-MZP-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/1A6/151/07)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • podzim
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 215455
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/11:00000608
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Melechov granite, boreholes, chemical weathering, atmospheric deposition, small catchment Loukov (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [31ED43EEE383]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Přírodní vědy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fottová, Daniela
  • Procházka, Václav
  • Štěpánová, Markéta
  • Matějka, Dobroslav
  • Žáček, Miroslav
issn
  • 0139-8172
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software