About: Magmatický a postmagmatický vývoj hornin monchiquit-pikritové skupiny v okolí Valašského Meziříčí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • New results of petrographical investigations of the Early Cretaceous rocks monchiquite - picrite group in the area around the town of Valašské Meziříčí (Silesian Unit of the flysh belt, the West Carpathians) provide evidence on polyphase magmatic and postmagmatic evolution. All observed textural and mineralogical features originated during injection of Mg-rich magma into wet sediments or on the sea floor and subsequent reaction with seawater. The compositional evolution trend of pyroxene from diopside towards aegirine and spinelides from chromium spinels core to magnetite rim can be explained due to crystallization of the residual melt under higher oxygen fugacity. During cooling a part of the primary magmatic assemblage was transformed to the secondary minerals. Alteration products include chlorite, magnetite,serpentine, limonite, albite, titanite, K-fedspars and calcite, some of which fill vesicles and/or joints. (en)
  • Studované horniny tvořily synsedimentární podmořské výlevy často provázené pyroklastiky nebo intrudovaly do sedimentů v podobě žil a drobných těles. Někdy se střídaly polohy láv a pyroklastik. Velmi často tvoří tufitický materiál příměs v okolních sedimentech (tufitické vápence, jílovce a pískovce). Pyroklastika měla buď charakter lapilových až popelových tufů s výrazným obsahem skla nebo se jednalo o lapilové tufy s drobnými bombičkami. Místy vznikaly aglomerátové lávy případně granulátové lávy a někdy se zachovaly polohy polštářových („pillow“) láv. Nové výzkumy potvrdily velký vliv hydrotermální alterace na minerální asociaci studovaných vulkanitů. Většina vulkanických hornin skupiny monchiquit-pikrit obsahuje jen zbytky původních magmatických minerálů. V důsledku hydrotermálních alterací a zvětrávání v některých případech zcela zmizely magmatické minerály a hornina se změnila na směs jílových minerálů, chloritů,křemene, albitu, zeolitů a karbonátů.
  • Studované horniny tvořily synsedimentární podmořské výlevy často provázené pyroklastiky nebo intrudovaly do sedimentů v podobě žil a drobných těles. Někdy se střídaly polohy láv a pyroklastik. Velmi často tvoří tufitický materiál příměs v okolních sedimentech (tufitické vápence, jílovce a pískovce). Pyroklastika měla buď charakter lapilových až popelových tufů s výrazným obsahem skla nebo se jednalo o lapilové tufy s drobnými bombičkami. Místy vznikaly aglomerátové lávy případně granulátové lávy a někdy se zachovaly polohy polštářových („pillow“) láv. Nové výzkumy potvrdily velký vliv hydrotermální alterace na minerální asociaci studovaných vulkanitů. Většina vulkanických hornin skupiny monchiquit-pikrit obsahuje jen zbytky původních magmatických minerálů. V důsledku hydrotermálních alterací a zvětrávání v některých případech zcela zmizely magmatické minerály a hornina se změnila na směs jílových minerálů, chloritů,křemene, albitu, zeolitů a karbonátů. (cs)
Title
  • Magmatický a postmagmatický vývoj hornin monchiquit-pikritové skupiny v okolí Valašského Meziříčí
  • Magmatický a postmagmatický vývoj hornin monchiquit-pikritové skupiny v okolí Valašského Meziříčí (cs)
  • Magmatic and postmagmatic evolution of monchiquite-picrite rock group in the surroundings of Valašské Meziříčí (en)
skos:prefLabel
  • Magmatický a postmagmatický vývoj hornin monchiquit-pikritové skupiny v okolí Valašského Meziříčí
  • Magmatický a postmagmatický vývoj hornin monchiquit-pikritové skupiny v okolí Valašského Meziříčí (cs)
  • Magmatic and postmagmatic evolution of monchiquite-picrite rock group in the surroundings of Valašské Meziříčí (en)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/10:00000345!RIV11-MZP-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MZP0002579801)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • zima
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 269141
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/10:00000345
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Silesian Unit, petrology, picrite, monchiquite, pyroxene, hydrothermal alteration (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8DA49F689AC6]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Geologické výzkumy na Moravě a ve Slezsku
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 17
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buriánek, David
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-6209
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software