About: Petrografie poličského krystalinika     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The Polička Crystalline Complex is a metamorphosed volcano-sedimentary complex situated in the E part of the Bohemian Massif. The basal subunit is composed of medium-grained biotite and two-mica gneisses with matagranitoids, amphibolites, marbles and granulites. Granulites are tectonically incorporated in to Polička Crystalline Complex. Mineral assemblage metapelites preserved post peak stage evolution granulites. The middle subunit consists of the monotonous complex of medium-grained biotite to two-mica paragneisses. The metapelites from middle subunit Polička Crystalline Complex indicates anticlockwise metamorphic evolution. Relics of the oldest LP–MT metamorphism are preserved mainly in the northernmost part unit. Somewhat later metamorphosis under P-T conditions 580–680 °C a 5–7 kbar affected major part unit. The upper subunit consists of the mica schist with quartzite and paragneisses intercalations. The mica two-mica mica schist preserved P-T conditions 630–660 °C and 7–8 kbar. (en)
  • Poličské krystalinikum představuje geologicky poměrně komplikovanou jednotku náležející k bohemiku. Rozdělení poličského krystalinika (na tři pásma odráží nejen jejich odlišnou litologii, ale odděluje i části s odlišným variským metamorfním vývojem. Vývoj spodního pásma byl výrazně ovlivněn pohyby na kontaktu mezi svrateckým krystalinikem a bohemikem reprezentovaným poličským krystalinikem. Granulity, inkorporované do tohoto pásma tektonicky, indikují téměř izotermální dekompresi. Metapelity v jejich okolí jsou ovlivněny migmatitizací, která souvisí s intruzí granitoidu do této zóny. Střední pásmo indikuje vývoj od starší nízkotlaké a středně teplotní metamorfózy (M1) k středně tlaké a středně teplotní metamorfóze (M2). Minerální asociace metamorfózy M1 se zachovaly pouze v severní části krystalinika. Svrchní pásmo je reprezentováno hlavně svory a kvarcity, které jsou geneticky spjaty s letovickým krystalinikem.
  • Poličské krystalinikum představuje geologicky poměrně komplikovanou jednotku náležející k bohemiku. Rozdělení poličského krystalinika (na tři pásma odráží nejen jejich odlišnou litologii, ale odděluje i části s odlišným variským metamorfním vývojem. Vývoj spodního pásma byl výrazně ovlivněn pohyby na kontaktu mezi svrateckým krystalinikem a bohemikem reprezentovaným poličským krystalinikem. Granulity, inkorporované do tohoto pásma tektonicky, indikují téměř izotermální dekompresi. Metapelity v jejich okolí jsou ovlivněny migmatitizací, která souvisí s intruzí granitoidu do této zóny. Střední pásmo indikuje vývoj od starší nízkotlaké a středně teplotní metamorfózy (M1) k středně tlaké a středně teplotní metamorfóze (M2). Minerální asociace metamorfózy M1 se zachovaly pouze v severní části krystalinika. Svrchní pásmo je reprezentováno hlavně svory a kvarcity, které jsou geneticky spjaty s letovickým krystalinikem. (cs)
Title
  • Petrografie poličského krystalinika
  • Petrografie poličského krystalinika (cs)
  • Petrography of the Polička crystalline Complex (en)
skos:prefLabel
  • Petrografie poličského krystalinika
  • Petrografie poličského krystalinika (cs)
  • Petrography of the Polička crystalline Complex (en)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/09:00000123!RIV10-MZP-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZP0002579801)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • srpen
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 333220
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/09:00000123
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • perography, litology, tectonic, P-T conditions, Polička Crystalline Complex, Czech Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [954614957BA4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Musei Moraviae, Scientae geologicae
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 94
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buriánek, David
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-8796
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software